Skocz do zawartości

m20b25 szarpie , nie wkreca sie na obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam posiadam e34 , m20b25 na benz. z problemem :P...

na zimnym silniku wszystko ok. wkreca sie na obroty nie dławi sie itp...

nie zdaze wyjechac nawet z garazu i po chwili spadaja obroty a silnik kuleje , nie chce sie wkrecic a jak juz załapie obrotów to dopiero na wysokich pracuje normalnie.

co moze byc zalezne od temperatury ? dodam ze chodzi normalnie max 1 min. i pozniej z czasem coraz gorzej az wrescie sam zgasnie , a jak sam zgasnie to juz sie go nie odpali , trzeba odczekac około 30 min i dopiero zaczyna cos łapac ale jezeli juz odpali to odrazu kuleje jak by nie chodził na wszystkich . i znowu dosłownie pare min pochodzi i zdechnie i tak w kołko .

dopiero jak odstoi cała noc to rano odpala z pierwszego i pracuje normalnie ale jak napisałem moze 1-2min i znowu cos mu odbija.

Wykrecałem swiece - czarne okopcone - zmieniane - nic

- pompka paliwa zmieniana na inna - nic

- kompułka palec zmieniana na inna - nic

- krokowce podmieniane - nic

- przepływka podmieniana - nic

- kable zamieniane - nic

- regulator cisnienia paliwa zmieniany - nic

moim zdaniem po prostu go zalewa , jak zaczyna przerywac to spaliny maja zapach benz . ale czemu go zalewa ?

jeszcze jedna ciekawa rzecz zauwazylem - gdy juz sie zaleje i zgasnie nie mozna go odpalic , wiec zdejmuje wezyk paliwowy z listwy i spuszczam cisnienie z niego ( jest bardzo duze nawet na zgaszonym silniku ) . po tej operacji odpali odrazu nie trzeba czekac ale znowu kuleje pochodzi troche i zdechnie....

nie wiem co jest nie tak ???

prosze o szybka pomoc bo jaj juz nie mam siły....

pozdrawiam i ide dalej walczyc do garazu z tym dziadostwem... ;/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Nie wiem czy masz sonde Lambda ale jezeli tak to dosyc typowy objaw, ona zalacza sie po lekkim nagrzaniu silnika - sprobuj odlaczyc. Jezeli jej nie masz to musi byc to cos co steruje skladem mieszanki.

Pozdro

Opublikowano
witam. kolego ja mialem podobne objawy i dopiero ustaly po wyczyszczeniu czujnika polozenia walu (dokladnie to zasniedziala mi wtyczka,znajdzuje sie ona kolo alternatora przy przewodzie z paliwem.) po wyczyszczeniu narazie jest wszystko ok. Sprawdz dla pewnosci jeszcze to bo jak widze to juz wszystko zrobiles:)
Opublikowano
aha ok. mój kolega takk miał kiedyś ale przyczyną było to, że na zimnym silniku na gazie zaczął go zacierac i głowica poszła do wymiany. zbyt duża różnica temperatury i głowica minimalnie pękła, praktycznie nie widzialne to było gołym okiem trzeba było sie bardzo przyjżec jednak powietrz łapało i taki był własnie objaw że na zimnym silniku dało sie jechac jakies 2-3 minuty do momentu jak sie nie nagrzał i gasł
Opublikowano

gaz ma o wiele większą temp. spalania niz benzyna i jak jest silnik zimny a na gazie sie da mu na obroty to wiadomo sie robi taka różnica temperatur ze materiał nie wytrzymuje:) to tak jak do słabego szkła sie wleje od razu wrzątek, zauważ nawet to:

odpal auto na benzynie i niech na biegu jałowym dojdzie wskazówka do 90 stopni:) u mnie zajmnie to z jakies 15-20 minut napewno a na gazie? o połowe krócej.

Opublikowano
Czakers, a może spróbuj rozpiąć sondę lambda? :norty: U mnie pomogło :mrgreen:

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano
witam dawno mnie tu nie bylo bo troche czasu mało mialem, no wiec co nowego ? .... wymienilem sonde , teraz jest ok wkreca sie na obroty silnik pracuje rowno itp. ale jeszcze pare objawow nie ustapilo takich jak : wpier. paliwa ze glowa mała chyba 100 na 100... i raz jest dobrze raz jest zle np jezdze caly dzien i odpala normalnie a raz mu odbije i nie odpali za cholere co ciekawe przy takiej sytuacji biore auto na linke i tylko raz szarpne i odpala a z rozrusznika za cholere nie. no i kluczowy problem to moc... to auto jak na 170km jako tako powinno jechac silnik kompresje ma dobra oleju nie ubywa a szalu z ta moca nie ma... teraz cos pomyslalem zeby moze pod kompa podpiac ?.... ale to wszystko z ery kamienia lupanego wiec nie wiem czy cos da... i teraz pytanie jakim programem najelpiej sie polaczyc ? czytalem o carsofcie ale instaluje go i wyskakuje ze instalacja nie zakonczona pomyslnie bo brakuje jakiegos pliku czy cos takiego... wiece co mozna z tym zrobic ?
Opublikowano
jezeli masz sekwencje to zobacz cujnik na 6 kablu zaplonowym ... mialem bardzo podobny problem i dopiero po wymianie czujnika mi pomoglo