Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z elektrycznymi szybami (przód) w e36 sedan. nie ma napiecia. myslalem ze jakis bezpiecznik ale sprawdziłem wszystkie i są chyba ok. Pod lewarkiem zmiany biegów znalazlem czarną kostke gdzie na kablu czerwonym z brązowym paskiem (takim w jakim idzie napiecie do przełącznika szyb) był prąd wic postanowiłęm z tamtąd pocągnąć prąd, wstawiłem jeszcze na wrazie co bezpiecznik w miejscu podłaczenie. ale to nic nie dało bo szyby podziałały zaledwie 2 dni :/

Czy szyby maja jakis konkretny bezpiecznik lub przekażnik??

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem otrzymasz ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Jak się nie mylę to na początku produkcji szyby były sterowane bezpośrednio, czyli szedł duży prąd na włączniki i z nich na silniki, później już były na przekaźnikach. Podciągnąłeś sobie napięcie nie wiadomo z jakiego dokładnie miejsca (czy z +12 wykonawczego czy + 12 sterujące) i tym samym mogłeś sobie ustrzelić moduł komfortu (jeśli go masz). Moduł komfortu masz za schowkiem pasażera i w nim słychać przy naciskaniu że pracują przekaźniki.
Opublikowano
pod kolumną kierowniczą masz taki plastik z przekaźnikami sprawdź niebieski przekaźnik czy nie zrobił się zimny lut ja to przerabiałem w swojej zalutowanie pomogło i szybki chodzą jak należy a miałem ten sam problem co ty