Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam mam taki problem... Moje bmw e36 316i (bez wspomagania kier.) mam luzy na kierownicy :cry: chciałem je skasować za pomocą tej śruby przy maglownicy niby prosta sprawa ale żaden klucz mi tam nie podchodzi :shock: czy tam potrzeba jakiegoś specjalnego klucza nietypowego?? zwykły klucz nasadowy nie podejdzie bo ma za grube ścianki :( czy ktoś już kasował luzy na kierownicy tym sposobem?? dodaje obrazek dla jasności o która mi śrubę chodzi http://i.imgur.com/ImRSS.jpg mam nadzieje ze dobrze go wstawiłem i wszystko ładnie widać :D Edytowane przez Konrado316
Opublikowano

Są klucze nasadowe "cienkościenne"

O ile dobrze pamiętam to 16.

Można skasować luzy,lecz nie mogą być zbyt duże.

Skręcaj po trochu,by magiel nie chodził za ciężko.Lepiej zostawić mały luz niż skręcić za mocno.

Opublikowano

a ja po przetoczeniu tarcz dalej mam problem z drganiem podczas jazdy i podczas hamowania.

zawiesznie i układ sprawyny zero luzów.

macie jeszcze jakies pomysly?

Opublikowano
U mnie to na pewno nie 16 tylko około 22 . Luzy mam takie nie zbyt duże ale odczuwane nie wiem jak to określić. Tak ogólnie poza tym luzem to martwi mnie stukanie tej maglownicy jest luz po prawej stronie pod gumą koło drążka kierowniczego, znaczy jak poruszam drążkiem kierowniczym to jest luz gdzieś pod ta gumą (ale nie drążek ma luzów bo jest nowy) . Pytam o ten klucz i sposób jak to dokręcić ponieważ chcę sprawdzić czy wraz z luzem na kierownicy stukanie zniknie a przynajmniej się zmniejszy. Wydaje mi se ze nic to nie da ale czemu by nie spróbować. Jeśli nie zniknie stukanie to nową maglownice myślę kupić znaczy używaną ale w stanie bdb i jeszcze pytanie gdzie można dostać taki klucz cienkościenny??
Opublikowano

Sprawdź czy ten nowy drążek kierowniczy jest dokręcony.

Każdy szanujący się producent narzędzi ma w ofercie klucze cienkościenne:BETA,NEO,YATO,DRAPER, JONNESWAY.

Jeśli masz na zbyciu jeden klucz nasadowy,to zeszlifuj ścianki.

Opublikowano
aha to czyli z takim kluczem nie będzie problemu żeby go kupić :) a ten drążek sprawdzę ale wydaje mi się ze jest dokręcony dobrze i to nie będzie jego wina :? ale sprawdzić warto :)
Opublikowano
aha to czyli z takim kluczem nie będzie problemu żeby go kupić :) a ten drążek sprawdzę ale wydaje mi się ze jest dokręcony dobrze i to nie będzie jego wina :? ale sprawdzić warto :)

Pewnie że warto sprawdzić,ale i warto poprawić tytuł viewtopic.php?f=68&t=120678.Bo dostaniesz ostrzeżenie od Moderatora.Pozdrawiam