Skocz do zawartości

330d wydobywające sie spaliny z okolicy turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Podczas sprawdzania szczelności całego układu turbo, ic , dolot okozalo się, że z okolic turbo i kolektora wydechowego przy mocnym depnięciu dmucha spalinami od sciany grodziowej do przodu. Z tego co zauażyliśmy to bardziej wygląda na okolice turbo, kolektor jest żeliwny więc raczej nic się z nim nie stało ale różnie to może być. Teraz nasuwa mi sie pytanie co to może być, czy to obudowa turbo pękła w co mi sie nie chce wierzyć, czy jest tam jakiś łącznik, uszczelka ktorą mogło wydmuchać i czy ta nieszczelność może powodować stratę mocy? Dodam że w aucie nie śmierdzi spalinami.

Może mieliście podobny przypadek albo o takowym słyszeliście?

Z góry dzięki za info!

Opublikowano
Może mieliście podobny przypadek albo o takowym słyszeliście?

Tak, u mnie było to samo! Oczywiście brak mocy i spaliny w komorze silnika. Przyczyna: zapchany katalizator wstępny. Po udrożnieniu wydechu wszystko wróciło do normy.

Opublikowano
  • Autor

Tak, u mnie było to samo! Oczywiście brak mocy i spaliny w komorze silnika. Przyczyna: zapchany katalizator wstępny. Po udrożnieniu wydechu wszystko wróciło do normy.

Rozumiem, że może być zapchany katalizator ale w takim razie ktorędy te spaliny idą? Przecież musi być tam jakas dziura ! Może też dlatego mi mniejszego dyma puszcza hm..

Przy mniejszych obrotach nic tam nie widać dopiero jak się depnie do 3500-4000 to wtedy taka smuga spalin jak z tłumika. A da sie jakos wyczyścic tego kata czy trzeba z niego bebechy wyrywać? Coś ostatnio zbyt dużo problemow sie pojawiło, wtryski wszystkie leją na przelewie , chociaż korekcja OK teraz to. O auto dbam, jeżdze tylko na v power diesel, czyżby chip dawał sie we znaki?

Chyba ze takie uroki diesla

Opublikowano
Rozumiem, że może być zapchany katalizator ale w takim razie ktorędy te spaliny idą? Przecież musi być tam jakas dziura

łączenie kołnierzowe turbo/katalizator i łączenie płaskie turbo/kolektor wydechowy. Nie musi być żadnej dziury! Przeciwciśnienie spalin robi swoje.

A da sie jakos wyczyścic tego kata czy trzeba z niego bebechy wyrywać?

można próbować czyścić, tylko po co?? i tak to już jest złom. Osobiście polecam przelot.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki yoshimura01 !!

Wkrótce zabieram sie za wydech, sprawdzenie sztangi turbo i później wtryski.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dla Waszej wiadomości!

Po zdjęciu wydechu od łącznika elastycznego auto bardzo odżyło więc wybebeszone zostały katalizatory (bardzo zasyfione).

Po zdjęciu katalizatora wstępnego i przejażdżce bez niego żadnej zmiany w osiagach, więc zostawiłem go w spokoju.

Czyli reasumując cofanie sie spalin i mulenie auta powodowały dwa katalizatory za katalizatorem wstępnym.

Turbina -jest wyczuwalny luz na wałku poniżej 1mm, łopatki od strony wydechu nie są poprzcierane, obudowa turbo równiez. Ciegno w gruszce pracuje lekko i profilaktycznie zostało przesmarowane.

Opublikowano
kolego, wspawałeś rury przelotowe czy zostawiłeś puszki?
Opublikowano
  • Autor
kolego, wspawałeś rury przelotowe czy zostawiłeś puszki?

Nic nie wspawywałem, od góry katalizator został rozcięty, wydłubane bebechy i zaspawany. Generalnie jak sie patrzy od spodu auta to zbytnio nie widać że było coś tam dłubane.