Skocz do zawartości

320d compact 150KM czujnik temperatury zewnetrznej a BC.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam! Czy ktoś może mnie oświecić. Czy w wersji bez komputera i z klimatyzacją ustawianą ręcznie powinna być wyświetlana temperatura zewnętrzna? Na tablicy nie ma żadnej informacji wyświetlanej(nie ma błędów lub innych znaków). Miejsce na czujnik temperatury znalazłem(bez czujnika), złączka też jest-lekko przykurzona (dwa zielone kabelki) z napięciem około 5V. Kabelki łączą się z wiązką od świateł. Zderzak i nakole (lewe) było przez poprzednika "robione". Autko ogólnie w b.dobrym stanie tylko ten jeden problem! Proszę o jakąś podpowiedź czy jest to awaria czy może w tej wersji nie ma wskaźnika temperatury a tylko do remontu użyto części (czyli nakole i wiązka przewodów) z wersji mającej wskaźnik? Edytowane przez zdzichonet
Opublikowano
Dzięki! Teraz wiem na czym stoję. Dużo zamieszania i spore koszty z tym pomiarem temperatury zewnętrznej. Zastanawiam się czy warto robić...?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem czujnik/termometr na allegro (jakaś nieudolna produkcja z wyprowadzonymi kabelkami-to był błąd i niepotrzebna strata kasy) a następnie w Bawaria Motors 130zł i okazało się, że temperatura jest mierzona ale odczytałem ja dopiero korzystając z porady marqssa (poniżej wklejam jego wskazówki)

>>1. Wyłączyć zapłon.

2. Nacisnąć i trzymać przycisk kasowania przebiegu na liczniku.

3. Włączyć zapłon.

4. Puścić i zaraz naciskać przycisk kasowania przebiegu, aż w górnym prawym rogu wyświetlacza wyświetli się 19..

5. Teraz będzie migać na przemian on i off.

6. Nacisnąć przycisk kasowania przebiegu w momencie gdy będzie wyświetlone off (mamy odblokowane wszystkie testy).

7. Naciskać przycisk kasowania przebiegu, aż w górnym prawym rogu wyświetlacza wyświetli się 7..

8. Czekamy moment, aż wyświetli się (chyba) 7.0 lub 7.1 i nacisnąć przycisk kasowania przebiegu. (teraz każde naciśniecie przycisku kasowania przebiegu będzie zmieniać na kolejny test z grupy 7).

9. Naciskać przycisk kasowania przebiegu aby ustawić test 7.1.

Teraz na wyświetlaczu w miejscu gdzie migało on i off powinno wyświetlić się (nie pamiętam dokładnie) ale na pewno kilka zer i liczba np:0000145.To 145 oznacza wartość temp. zewnętrznej 14,5 stopnia tak jak pisałem wcześniej.<<

Jak już mam potwierdzoną temperaturę zewnętrzną rozpoczynam szukanie przełącznika BC w grę wchodzi zakup używanego z allegro(niepewny zakup) lub pewniaka z Bawaria Motors około 480zł (NIESTETY aż tyle!)a potem przekładka przełącznika/migacza na taki z BC.

Opublikowano
Dźwignię z BC już mam-zakup z Allegro i niebawem zabieram się za wstawienie jej na miejsce. Obawiam się tylko jednego-jak sobie poradzę jak okaże się, że nie mam "czwartego kabelka". MAM PYTANIE-czy ktoś zna jakiś warszrat lub elektronika (Piaseczno, Konstancin lub okolica), który wgra w komputer pokładowy odpowiedniego "softa" i ile to może kosztować?
Opublikowano
Dźwignię z BC już mam-zakup z Allegro i niebawem zabieram się za wstawienie jej na miejsce. Obawiam się tylko jednego-jak sobie poradzę jak okaże się, że nie mam "czwartego kabelka". MAM PYTANIE-czy ktoś zna jakiś warszrat lub elektronika (Piaseczno, Konstancin lub okolica), który wgra w komputer pokładowy odpowiedniego "softa" i ile to może kosztować?

powiem tak, elektronika nie znam ale jak robiłem to u siebie to podłączył się z inpą coś pogrzebał, otworzył jakiś plik notatnikiem coś tam zmienił, wykasował i działało. Za usługę zapłaciłem 100 zł, w cenie było kasowanie błędów, inspekcji i ten komp, także cena nie duża, za manetkę w dobrym stanie dałem 50 zł. I cieszę się kompem :D

Opublikowano
Manetka z BC założona i dzięki radom z forum wszystko poszło mi wyjątkowo sprawnie w niecałe 30 minut. Z "czwartym kabelkiem" też nie było kłopotu-już był w kostce podpinanej do manetki. Teraz tylko wgrać soft i ... plan BC-wykonany. Czy ktoś może polecić warsztat wgrywający soft w okolicy Piaseczna i Konstancina?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
BC uruchomiony :lol: ! Ostatnią czynnością było wgranie "softu" zrobili to w Aseko Warszawa ul. Mińska 38a. Teraz pod prędkościomierzem mam; zegar, temp. zewnętrzna, przeciętne zużycie paliwa, zasięg samochodu, przeciętna prędkość oraz ostrzeżenie (dźwiękiem i migająca temperatura) gdy zewnętrzna temperatura spadnie do 3 stopni C. Funkcja przydatna podczas jazdy w terenie pagórkowatym gdy w dolinkach i na mostach może być oszronienie i śliskość (sprawdziło się podczas jazdy dzisiaj w nocy).