Skocz do zawartości

750i ; GETRIBE NO PROGRAM; spoznione reakcje skrzyni....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj ogladalem E38 750i . Wszystko wyglada dobrze oprocz automatu. Wyrzuca komunikat jak w temacie, ale niby zachowuje sie notmalnie, wrzuca wszystkie biegi etc. Jednak bardzo wolno reaguje na kick down. Wciskam gaz do dechy, a redukcja natstepuje dopiero po jakis 2-3 sekundach. Poza tym nie wiem czy tako powinno byc: jade 50 km/h a skrzynia wrzuca piake i silnik ma 1000obr/min. W ogole jakos na odwrot zmienia biegi, po przyspieszaniu zdejmuje noge z gazu a skrzynia redukuje. Wciskam lekkko gaz, skrzynia wrzuca wyzszy bieg :duh: co jej moze dolegac??? Warto sie pakowac w taki samochod?

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

jeżeli wyrzuca getriebe programa - to moze być wina sterowania skrzyni - tzn komputera lub jakiegos zaworu , uszkodzona wtyczka - ale nieczesto sie to zdaza........ getriebe program pojawia sie tez gdy skrzynia dostaje inne polecenia z komputera a robi co innego - tak było u mnie - ja jej kick down a ona nic :duh: - to swiadczy o powaznym uszkodzeniu skrzyni - jezeli zwleka z załadowaniem biegu , opoznia kick downa to najprawdopodobniej bedzie to wina tarczek - nie jest to skomplikowana naprwa ( chodz nie najtansza ) - .......

ALE - jesli ktos jezdził jakis czas z tak uszkodzoną szkrzynia to na 100% bedzie trzeba wymienic kilka koszy , może tarczki metalowe , jakies łożysko - dzieje sie tak dlatego ze skrzynia szarpie ( wyszczerbia kosze ) , ślizgaja sie tarczki ( przegrzewaja sie metalowe i sie krzywia = sa do wymiany ) - koszt takiej naprawy napewno bedzie wyzszy - w takim przypadku naprawa musi być wykonana fachowo - jesli nie to skrzynia po naprawie za długo nie wytrzyma .......

kwestia kosztów - jeśli cena jest bardzo przystepna ( z rożnicy do ceny rynkowej - da sie pokryć koszty naprawy - lub wymiany na używana skrzynie - najlepiej z niemiec ) - to można sie zastanowic - jesli nioe to radze sobie odpuścic........

Opublikowano
Nie Warto! chyba, ze znajdziesz gdzies dobra skrzynie oryginalna, nie naprawiana w Polsce, ja z moja 540 nameczylem sie sporo, az w koncu jak mam oryginalna skrzynie to jest rewelacynie, koszt naprawy skrzyni - jezeli tylko tarczki z orginalnym olejem czesciami ZF to jakies 3500,00 a jak walniety jest kosz albo sterowanie to lepiej dac sobie spokoj
Opublikowano
Nie Warto! chyba, ze znajdziesz gdzies dobra skrzynie oryginalna, nie naprawiana w Polsce, ja z moja 540 nameczylem sie sporo, az w koncu jak mam oryginalna skrzynie to jest rewelacynie, koszt naprawy skrzyni - jezeli tylko tarczki z orginalnym olejem czesciami ZF to jakies 3500,00 a jak walniety jest kosz albo sterowanie to lepiej dac sobie spokoj

ale te objawy na to wskazuja???

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
silnik moim zdaniem pracuje swietnie, ale tez nie czuc mocy przy przyspieszaniu, przez dziwne zachowanie skrzyni. Na koniec sprawdzilismy od 0 do 120 km/h z moim e32 i ta szybsza E38 okazala sie wolniejsza. No i chodzi mi o to cvzy to jest usterka elektroniczna skrzyni jak tweirdzi wlasciciel czy jednak mechaniczna?

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

te objawy moga wywołane przez kilka przyczyn... ale najprawdopodobmiej to tarczki - a jesli ktos jezdził taka skrzynia jakis czas to na 100% bedzie do wymiany jakis kosz + moze cos wiecej ......

moim zdaniem wszystko zależy od ceny auta i jego stanu technicznego

własciciel mówi tak żeby sprzedać auto........

może to być usterka eletroniczna ( np walniety komputer ) jak i mechaniczna ( uszkodzenie skrzyni ) - ja bym bardziej obstawiał to 2........

co do przyspieszenia - jak mi padła skrzynia to samochod miał gorsze przyspieszenie od renaulta twingo mojego kuzyna ( 1.2 'MACHA ' pojemnosci :twisted2: ) - wiec na to bym nie patrzył

ja bym sprobował zdobyć komputer od skrzyni z takiego modelu ( od kogos pozyczyc ) - i zobaczyc co bedzie - jesli to nic nie da to bedziesz mógł zbic cene - jeczec ze skrzynia jest do wymiany itp .......