Skocz do zawartości

E36 316i M43 brak mocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy !!! od jakiegoś czasu auto mi słabnie nie wiem co to może być silnik ma 217000km najechane w sumie nic takiego nie wymieniałem może coś trzeba już wymienić niestety nie wiem co go boli.W Polsce będe dopiero w Czerwcu tutaj napewnoi nie bede nic robił z autem bo kasują (Holandia)

Prosze wszystkich o napisanie mi co warto na co zwrocic uwage co można by wymienić z tych ważnych rzeczy bo chciałbym doprowadzić auto do w miare dobrego stanu.Olej tez mi wycieka przed wyjazdem uszczelke pokrywy zaworow wymienilem i uszczelniacz wału korbowego przedni ale okazalo sie ze to nie to niestety .

Z góry dziękuje wszystkim którzy coś podpowiedzą .(mam gaz

Opublikowano
  • Autor
jak wrzucam dwójke lub trójke wtedy czuć jak auto bardzo wolno sie rozpedza musze dawac duzo gazu jak chce wrzucic czworke puszczam gaz i prAWIE ze w miejscu staje nie ma rozpedu tego kopa wiem ze to 1.6slaby silnik no ale moc jest duzo gorsza niz z poczatku
Opublikowano

Posprawdzaj świece i kable. Przeczyśc silniczek krokowy w m43 to się znajduje z przodu motoru po prawej stronie na dwóch śróbkach. Do tego przeczyśc przepływomierz i doloty. To z takich spraw które jesteś w stanie sam ocenic. Daj znac co się dzieje dalej

pozdrawiam

Opublikowano
jak chce wrzucic czworke puszczam gaz i prAWIE ze w miejscu staje nie ma rozpedu

na wolnych obrotach nie odczuwasz wibracji, nie masz problemu z odpaleniem, spalanie nie wzroslo?

Moze to nie w silniku problem a w hamulcach -.^ , jak bedziesz jechal i wysiadziesz to sprawdz reka bebny czy sa tak samo gorace z obu stron, zacisk na tarczy tez mogl sie zaciac/zapiec, ale sprawdzania reka jak ciepla jest tarcza nie polecam :P

mozliwe tez ze linka od recznego sie zapiekla

podaj wiecej info

Opublikowano
Ja mam podobny problem, zaczęły się problemy z odpalaniem, troszke wiecej spala, No i na wolnych obrotach (troche za niskich jak na dany bieg) czuc jak lekko szarpie. W czym moze tkwic problem???
Opublikowano

problem z odpalaniem, wiecej pali...

wyglada na problem z ukladem elektrycznym(swiece albo przewody zaplonowe), nie dostaje odpowiedniej iskry i stad problem

"na wolnych obrotach (troche za niskich jak na dany bieg) czuc jak lekko szarpie. W czym moze tkwic problem???"

jak to na wolnych, na biegu na wolnych obrotach? toczysz sie na 3ce albo 4ce? czy co :D ?

Opublikowano
problem z odpalaniem, wiecej pali...

wyglada na problem z ukladem elektrycznym(swiece albo przewody zaplonowe), nie dostaje odpowiedniej iskry i stad problem

"na wolnych obrotach (troche za niskich jak na dany bieg) czuc jak lekko szarpie. W czym moze tkwic problem???"

jak to na wolnych, na biegu na wolnych obrotach? toczysz sie na 3ce albo 4ce? czy co :D ?

dokładnie tak jak kolega pisze posprawdzaj świece i przewody może gdzieś jest przebicie albo jakś świeca na wykończeniu

Opublikowano
No np jedziesz sobie na 3-ce i 1400 obrotów i szarpie... Mówicie że świecie, kable, filtry pomogą??? Ja ją kupiłem w zimie i nic nie zmieniałem wiec nie wiadomo co moze sie tam w ogole dziac :(
Opublikowano
Aha i dodam ze u mnie (chyba) nie ma kabli tylko jest aparat zaplonowy...:(
Opublikowano

jak mowisz ze 1400 na 3ce i sie dlawi, to jeszcze mozliwe ze filtr paliwa zasyfiony i ma podawane paliwo pod nizszym niz wlasciwe

zatem mysle ze wymiana filtra paliwa i swiec powinna wystarczyc, jak nie to przewody do wymiany, a jak to juz nie pomoze.. to wtedy zaczynaja sie schody :P

Opublikowano

Mysle ze trudno o benzyniaka bez aparatu zaplonowego, a jakos prad do swiecy od aparatu dojsc chyba musi =D

Po twoim poście wnioskuję, że nie specjalnie się orientujesz w temacie, dlatego polecam wpisać w wikipedie "aparat zapłonowy" i przeczytać co tam piszą =P

Opublikowano
nIE ORIENTUJĘ SIE WCALE :P Pisze to co mi powiedzieli inni :P A jeszcze dodałbym ze mam LPG i czasem zdarza mi sie nie nie chce sie przelaczyc z LPG na PB... Wczoraj np jechalem na LPG, stanąłem pod domem zgasiłem auto, odpaliłem i juz nie chcialo sie przelaczyc na LPG... :( Co myślicie o czujniku temperatury?
Opublikowano
Ale zaraz, a jestes pewien ze silnik osiagnal odpowiednia temperature? Moze to nie czujnik jest problemem a termostat, ktory moze sie nie zamykac i silnik sie ciagle chlodzi
Opublikowano
Kurcze, wskazówka jest na środku, włączając nawiew minuta i w środku jest sauna... Ale on tak ma ze jedzie i jest git, staniesz, zgasisz, odpalisz i czasami lipa... Nie chce wrócić na LPG...
Opublikowano

Nie wiem, na czym opiera sie zasada przelaczania na gaz, z czego korzysta komputer instalacji gazowej, tak wiec chyba najlepiej bedzie jak podjedziesz do jakiegos warsztatu LPG.

A silnik nie jest na ssaniu jak sie rozgrzeje? Nie ma za wysokich obrotów? Normalnie powinien miec 900+/-50

Jesli po rozgrzaniu obroty nie sa na normalnym poziomie to mozliwe ze czujnik temperatury z ktorego korzysta benzynowy uklad paliwowy rowniez "mysli" ze temperatura jest niska i powinien silnik sie dogrzac, niestety wyzsze obroty moga swiadczyc nie tylko o tym.

Opublikowano
  • Autor
jak chce wrzucic czworke puszczam gaz i prAWIE ze w miejscu staje nie ma rozpedu

na wolnych obrotach nie odczuwasz wibracji, nie masz problemu z odpaleniem, spalanie nie wzroslo?

Moze to nie w silniku problem a w hamulcach -.^ , jak bedziesz jechal i wysiadziesz to sprawdz reka bebny czy sa tak samo gorace z obu stron, zacisk na tarczy tez mogl sie zaciac/zapiec, ale sprawdzania reka jak ciepla jest tarcza nie polecam :P

mozliwe tez ze linka od recznego sie zapiekla

podaj wiecej info

Co masz na myśli czy nie czuć wuibracji chodzui ci o to czy obroty skacza ?z odpaleniem jak narazie nie ma problemu.Spalanie nie wiem czy wzrosło nie zauważyłem ale zatankuje gaz i zobacze ile przejade .Z hamulcami napewno jest problem bo jak hamuje to telepie kierownicą przy małych predkościach też dodam ze nie wymienialem drazkow kierownicy ani tarcz/jesli chodzi o reczny to jedna strona jest naciagnieta do konca a na drugiej lince jest luz po zimie jakos sie poluzowal

Opublikowano
  • Autor
Nie wiem, na czym opiera sie zasada przelaczania na gaz, z czego korzysta komputer instalacji gazowej, tak wiec chyba najlepiej bedzie jak podjedziesz do jakiegos warsztatu LPG.

A silnik nie jest na ssaniu jak sie rozgrzeje? Nie ma za wysokich obrotów? Normalnie powinien miec 900+/-50

Jesli po rozgrzaniu obroty nie sa na normalnym poziomie to mozliwe ze czujnik temperatury z ktorego korzysta benzynowy uklad paliwowy rowniez "mysli" ze temperatura jest niska i powinien silnik sie dogrzac, niestety wyzsze obroty moga swiadczyc nie tylko o tym.

Nie zauważyłem ze obroty są wyższe jest tak jak napisales trzyma te 900 czasami w korku wyzej iprzy odpalaniu kolo 1000

Opublikowano

Z wibracjami chodzilo o to, ze jak masz zuzyte swiece/przewody to silnik nie pracuje rowno i wpada w drgania, co czuc siedzac w samochodzie.

Jesli telepie kierownica przy hamowaniu to na 99% tarcze do wymiany.

Z tyłu zapewne masz bębny jak nie wymieniałes tarcz, to przypuszczam ze z bebnami tez nic nie robiles, przypuszczam ze po wymianie tarcz(+klocki)(przod), szczek(+ zestaw naprawczy do hamulców bębnowych) i wyregulowaniu hamulcow objawy powinny ustapic, mozliwe ze pekl pancerz na lince recznego(jak pekl to linka do wymiany) lub linka się zapiekla(od biedy mozna przesmarowac) no i hamulce nie puszczaja w pelni.

Podsumowujac najprostsze rozwiazanie to wymiana swiec ewentualnie przewodów(chyba że masz nowe), i układ hamulcowy do zrobienia.

Opublikowano
to jedź do gazownika i sprawdź co jest grane skoro nie przełącza się na lpg
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich. Mam mały problem ze swoją Bunią. BMW E36 1.8 1991r :cry2:

Wszystko zaczeło się jak wyjołem akumulator do ładowania. na wszystkich biegach, pedał gazu w podłodze nie mam mocy, zarówno na gazie jak i na benzynie. Po przekroczeniu 3,5k/4k obrotów zaczynają się pojawiać konie i można odczuć skok mocy. Jest to troche uciązliwe przy wyprzedzaniu, bo zbiera sie mułowato a w połowie zaczyna przyspieszać. :mad2:

Ostatnio wymieniłem wisko i przewody wysokiego napięcia. jutro wymieniam świece i sonde lambda. czy coś z tego moze przeszkadzać ????

U mechanika też nie dowiedziałem sie niczego nowego, jedynie ze moze to być przez sondę, bo nie daje sygnału i mieszanka moze byc zle ustawiona.

Macie jakieś pomysły jak mi pomódz ? :cry2: :cry2: :cry2: