Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Po dzisiejszej zabawie NCSem mam parę pytań dotyczących E39 '99 fabrycznie z xenonami, ale zmienionymi na poliftingowe na LCM3 (ale chyba oryginalnym przedliftingowym, bo tylne LEDY mrugają).

1. Udało mi się uruchomić światła do jazdy dziennej przy pomocy DISa, ale efekt nie był satysfakcjonujący, bo działało to z użyciem xenonów. Zabrałem się więc za NCSa i z powodzeniem udało mi się go zmusić, aby używał przyciemnionych drogowych. Zmiany jakich dokonałem (przed => po):

TAGFAHRLICHT_ECE
aktiv => aktiv
FL_DIMMUNG_ALS_DRL
wert_01 => wert_02
GED_FL_ALS_DRL
nicht_aktiv => aktiv

Chciałbym dodać do DRL także ringi, który wpis będzie za to odpowiadać?

2. W związku z tylnymi LEDami przy włączaniu oraz wyłączaniu zapłonu wyświetla mi się komunikat "Check tail lights" ("Ruecklicht pruefen").

Zdaje się, że zmieniałem

RUECKLICHT_PRUEF
melden => nicht_melden

ale bez rezultatu. Które wpisy pozwolą mi wyeliminować ten komunikat?

3. W związku z tym, że w komlpecie zimowych opon nie posiadam czujników ciśnienia to męczy mnie czasami również komunikat "Tyre control inactive". Odnalazłem moduł RDC i jest tam około 4 wpisów (niestety nie zapisałem sobie jakich :mad2:). Dwa z nich dotyczą ilości nadajników i odbiorników (odpowiednio 4 i 5). Czy wystarczy, że zmienię liczbę nadajników na 0? Pewnie nie, w takim razie jak można dezaktywować ten system?

4. Jak to w E39 mam popsutą matę pasażera. Postępowałem zgodnie z instrukcją na forum, ale nie wiedziałem, którą opcję zdezaktywować, bo wszystkie miałem aktywne:

ERKENNUNG_SITZBELEGUNG_1
aktiv
ERKENNUNG_SITZBELEGUNG_2
aktiv
ERKENNUNG_SITZBELEGUNG_3
aktiv

Trochę wydaje mi się to dziwne, że wszystkie są aktywne. Ale nie ruszałem tego, bo zdałem sobie sprawę, że nie wiem którą wtyczkę pod fotelem należy rozłączyć. Proszę zatem o wskazówki, bo o ile domyślam się, że sitzbelegung_2 należy zmienić na nicht_aktiv, tak wtyczek nie będę w stanie rozszyfrować samemu bez wykręcania fotela.

http://bmwe39.vipserv.org/kostki_fotel/03032011%28001%29.jpg

http://bmwe39.vipserv.org/kostki_fotel/03032011.jpg

Proszę o pomoc we wszystkich punktach razem oraz każdym oddzielnie. Każda pomoc się przyda.

Dzięki

P.S. Na koniec dnia tak nakombinowałem zabawami NCSem, że jedyne co wyszło (DRLy) przestały działać i wróciłem do punktu początkowego :duh:

Opublikowano

2. W związku z tylnymi LEDami przy włączaniu oraz wyłączaniu zapłonu wyświetla mi się komunikat "Check tail lights" ("Ruecklicht pruefen").

Zdaje się, że zmieniałem

RUECKLICHT_PRUEF
melden => nicht_melden

ale bez rezultatu. Które wpisy pozwolą mi wyeliminować ten komunikat?

No to inaczej:

INPA dla Statusu w LCM, pokazuje:

http://bmwe39.vipserv.org/lights_error.jpg

czyli błąd dla SL oraz SL inner. Czyli chyba chodzi o SideLight, czyli Standlicht. Czy w związku z tym powinienem zmienić któryś wpis w LCM:

STANDLICHT_PRUEF
melden
FEHLER_STANDLICHT
melden

Który wpis zmienić, aby nie pojawiał się komunikat na komputerze przy włączaniu i wyłączaniu zapłonu?