Skocz do zawartości

318i Uszkodzona Sonda Lambda, czy czujnik tem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Moje auto ma tendencje, częstego zalewania się podczas odpalania, oraz wysokich obrotów (ok 2 tyś) na dobre 10 min.

W dodatku, obroty jak już spadną po tym jak ssanie się wyłączy, to czasami ok.800 a czasami 1000. (Nie falują, zmieniają się z czasem).

Ponadto po odpaleniu, gdy auto ma te wysokie obtory (ok 2tyś) prawdopodobnie, długo auto chodzi na ssaniu, świadczy o tym fakt że śmierdzi, oraz przy szybkim przygazowaniu, zdusi się na chwilke.

Zauważyłem również, że podczas zalania, auto wydziela dziwny zapach, jak by benzyna miała zbyt bogatą mieszankę.

Spalanie auta wynosi coś koło 14-17L na 100km

Co może być uszkodzonego ? Sonda Labda, czujnik temperatury czy coś innego ?

Nie podłączam pod komputer, ponieważ nie mam gdzie to raz, a dwa to nie chcę zbytnio kasy wydawać.

Proszę o pomoc...

Pozdrawiam!

Opublikowano

Mam drugą bm-kę na części i z niej wiele rzeczy przekładam, tak wiec z przekładaniem nie ma problemu, tylko chciałbym wiedzieć co mogę przełożyć, bo wiele rzeczy sprawdzałem.

Do kompa nie chcę podpinać bo u mnie w Bydgoszczy, ludzie albo nie mają oprogramowania, albo kabla, a jeden serwis specjalizujący się w bm-kach, stwierdził że 3 miechy temu by mnie podpiął, ale teraz już się nie zajmują takimi rupieciami i że mogłem sobie nowsze auto sprawić :mad2:

Gdybym miał możliwość podpięcia pod kompa, nie prosiłbym was o pomoc.

Opublikowano

no to jak szukanie igły w sianie...

nigdy nie dojdziesz takimi sposobami.

komp pokazuje błąd np sondy albo przepływki i wiesz co wymienic.

a zresztą rob jak uwazasz :norty:

Opublikowano
No ja najchętniej bym podłączył pod tego walonego kompa, ale niestety nie mam takiej możliwości. Oglądałem interfejsy na allegro, lecz niestety na tym się nie znam. Gdyby ktoś znalazł interfejs wraz z oprogramowaniem, byłoby fajnie.
Opublikowano
Skoro masz drugie auto na czesci,to po Twoim opisie wymienił bym najpierw sonde.Roboty niedużo,wykasowac domowym sposobem błedy(jest na forum) i zobaczysz.Mysle ze to jest winne.