Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! jestem tutaj nowy i to jest moje pierwsze bmw 316i z 1994roku z silnikiem 1.6. Chciałem sie was zapytać czy koszty utrzymania tego samochodu sa naprawde duże ? Czy stwierdzenie BMW-będę miał wydatki jest prawdziwe ?
Opublikowano

Witam.Z własnego doświadczenia wiem,że 1.6 i 1.8 nie są drogimi silnikami do utrzymania tzn.dużo nie palą,jeżeli silnik jest dobrze utrzymany i jest zalany dobrym olejem to posłuży długo(niedoskonałością modelu m40 jest wałek który się wyciera co nie występuje już w późniejszy egzemplarzach).Stan samochodu można określić po sprzedającym gdzie sam miałem przypadki kiedy kupowałem,popatrzyłem na właściciela i na jego gadkę na temat samochodu i zrezygnowałem.Mam znajomego który ma e36 z silnikiem m40 i od kilku(ok.7lat) nie inwestował w nic po za olejem i filtrem oleju.Obecnie posiadam e36 318 w którym musiałem wymienić uszczelkę oraz wałek rozrządu z popychaczami,dźwigienkami.Stan silnika określam na dobry jak na swój rok 91.Jeżeli masz ciężką nogę to może trochę więcej spalić.Reasumując jak będziesz dbać to będziesz mieć:):):)

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam takie ale rok 95, benzyna+gaz(sekwencja) po miescie 9,8L gazu po trasie 8L benzyny(nie jezdze spokojnie a 1,6 jednak trzeba krecic zeby pojechac)

Wóz mam od roku i przejechałem 22 000 km, dotad wymienilem termostat ;)

Opublikowano

Ja mam swoje e36 m40 od 4,5 roku. przejechalo u mnie okolo 140.000km i przez ten czas wymienilem nastepujace elementy:

- kolo zamachowe - spadl wieniec hehe

- chlodnica - nieszczelnosc

- amortyzatory tyl - starosc

- sprezyny tyl - obie pekniete

- stacyjka - zaciela sie na dobre

- przekladnia kierownicza - wycieki

- elementy zawieszenia przedniego - luzy - poland

- lozyska na tylnej osi - wyly

- skrzynia biegow - wyskakujaca trojka

- uszczelka pod glowica - wycieki oleju

- walek rozrzadu plus dzwigienki - wytarly sie

- pompa paliwa - zatrzymala sie

- rozrusznik x2

- mechanizm elektr szyby - zmeczenie materialu, pekniecie

- alternator

- ...

pomijam oleje paski swiece itp itd

Opublikowano
Witam! jestem tutaj nowy i to jest moje pierwsze bmw 316i z 1994roku z silnikiem 1.6. Chciałem sie was zapytać czy koszty utrzymania tego samochodu sa naprawde duże ? Czy stwierdzenie BMW-będę miał wydatki jest prawdziwe ?

Popraw tytuł tematu na prawidłowy tu masz przykład viewtopic.php?f=68&t=120678

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.