Skocz do zawartości

316i - wstawiony silnik z E90 2.0 150 benzyna Mała moc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wstawiłem do swojej E46316 sedan z 2003 roku silnik z e90 2.0 150 km w benzynie, posiadałem wcześniej 1.8 116 km N42 , Warsztat gdzie dokonał przekładki zapewniał ze odczuje duża różnice... odebrałem auto w piątek i nie czuje różnicy... jadę na sprawdzenie auta na hamownie gdyż czuje ze śmierdzi mi ta robota ... silnik kształtem jest ten sam co miałem, nawet obudowy są te same... pytanie do was koledzy , czy przy przekładce wymagana jest zmiana rożnych sterowników czy programu w silniku? , Według warsztatu nie musieli nic robić tylko przełożyć silnik!!

i co dalej jak walczyć z serwisem ?

Opublikowano
Nie wiem czy konstrukcyjne te silniki są takie same, ale nawet jeśli są, to jak nie zmienisz oprogramowania w sterowniku to nie zmienisz mocy silnika, będzie identyczna jak w starym silniku.
Opublikowano

no własnie... to być może mam tyle mocy ile miałem ... a konstrukcyjnie są takie same,

jade dzis na 14 na hamownie wiec bedzie wszytsko wiadomo

dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

po co robiles taka przekładke? Stary motor sie zatarł?

Jesli chciales mocy, to trzeba bylo isc w R6....

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
po co robiles taka przekładke? Stary motor sie zatarł?

Jesli chciales mocy, to trzeba bylo isc w R6....

Poprzedni silnik dziwnie pracował, ( byłem z nim w 3 warsztatach i żaden z nich nie umiał znaleść przyczyny, a po historii auta wychodzilo ze ma 245 tys.) mocy nie tracił pracował równo ale przy niskich obrotach do 2 tys. dochodził odgłos metaliczny. Silnik cisnienie wszytsko trzymał. wszytskie czujniki były sprawne , szklandki i rozrzad były wymienione. i dalej żeził ... wiec pora była na kolejny krok wymiane silnika. i tak zrobilem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na hamowni wszystko ładnie wyszło ma upragnione 150 koni, ale miedzy 116 a 150 wielniej różnicy nie czuć :nienie:

różnica w momencie obrotowym miedzy tymi silnikami jest bardzo nikła, stąd też nie czuć różnicy

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...