Skocz do zawartości

Re: e36 318is (m42) temperatura nieco poza polowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,od jakiegos tygodnia stalem sie szczesliwym posiadaczem (albo i nie)e36 z silnikiem m42 z 93 roku.Niestety poprzedni wlasciciel niespecjalnie zadbal o to autko. pezekopalem forum odnosnie tego silnika ale z tyloma problemami co u mnie sie jeszcze nie spotkalem.

Mam kilka objawow ktore wskazuja na wymiane uszczelki pod glowica ale chcial bym sie upewnic.

autko ma 140 koni i jak na ten rok jest dosc zwawe,powiem nawet ze w szoku jestem,ale do rzeczy.

1.Niemam ogrzewania,nie dziala.

2.ciezko ja odpowietrzyc,dolewalem plynu ale wciaz gdzies znika albo go wywala.weze przy chlodnicy sa ok,nie sa jakies nabuzowane cisnienieniem(jak kamien)raczej sa miekkie,jak odkrece korek delikatnie syknie.

3.przy wlaczonym silniku gdy wysune troche bagnet wywala mi olej czy to standard?

4.no i przeciek z pod glowicy w miejscu obudowy pokrywy rozrzadu,nie jakis wielki ale jest.(czytalem ze to standard) olej jest czysty nie przybywa niema masla tak samo pod korkiem.plyn dzis spuscilem i tez jest czysty nie zaolejony.

5. temperatusa plynu jest nieco powyzej srodka wskaznika(gdzies pomiedzy 1/2 a 3/4 wskaznika)

Nasuwa mi sie tylko uszczelka pod glowica ale gdzies tez czytalem ze moze byc uklad zapowietrzony albo cos z termostatem.

Licze na pomoc uzytkownikow forum.

Edytowane przez pepedick
Opublikowano

Witam

Jak Ci się silnik przegrzewa, to sprawdź termostat i generalnie cały układ chłodzenia. Brak ogrzewania w środku sugeruje zapowietrzony układ.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Uklad odpowietrzony,ogrzewanie dziala.Przyczyna bylo zle podlaczenie przewodow do nagrzewnicy,jednym slowem pompa pompowala pod prad czyli najpierw do nagrzewnicy a puzniej na elektrozawory,a powinno byc odwrotnie,po zamianie wszystko sie unormowalo.

Pozostala sprawa temperatury,nadal wskazuje nieco ponad polowe. TErmostat puszcza przy 88 stopniach C.(mierzone termometrem laserowym) wiec stawiam na czujnik. dobrze mysle,czy sie myle?