Skocz do zawartości

730 i jak długo jechać na będzynie ? przed gazem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sumie może dziwne pytanie czy ktoś to sprawdzał ?? a pozatym czy nie lepiej dla silnika a więc:

Rano zapalamy silnik i pytanie: jak długo jechać na będzynie aż silnik sie nagrzeje czy można zaraz przełączyć na gaz z doświadcznia wiem że silnik zimny pali bardzo dużo gazu a więc rachunek ekonomiczny może wyjść kiepsko czy przypadkiem oszczędzając nie płacę wiecej ??? można jakoś to sprawdzić co lepiej jak wy to robicie ??

Opublikowano
Ja mam gaz zwykły także mogę przełączyć odrazu 35 stopni w jakim miejscu jest na wskaźniku ? pytanie : ile może wiecej palic na gazie przy zimnym silniku ? chodzi na ekonomiczność finansową ?
Opublikowano
35 st jest przy końcu niebieskiego pola . Według wykresu z forum na końcu pola jest ok 50 st. Ciężko jest powiedzieć jak jest z ekonomiką bo paliwa tez pali wiecej na zimnym. Ale lepiej dla silnika jak pochodzi na bęzynie. Ja swoją trzymam na wolnych ok 2min potem ruszam i po ok 1km przełącza mi na gaz.
Pozdrawiam
Opublikowano
kiedyś miałem e 36 w na sekwencji.zawsze przełączała jak wskazówka była w połowie niebieskiego pola.to samo stosuje do e 32 instalacja z blosem
PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK
Opublikowano
Sekwencja nie przełączy szybciej jak 35st. Natomiast napewno lepiej jest troche podgrzac silnik na benzynie .

Przełączy nawet przy 20. Wszystko zależne od ustawień.

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano
U mnie nie da się ustawić mniej jak 35st.Myslałem że kazda sekwencja tak ma.Nawet jak przełącze ręcznie to na zimnym silniku nie chce chodzić na gazie -dławi go jakby gazu nie było.
Pozdrawiam
Opublikowano

Wnioskuje z tych wypowiedzi że nie powinnem przełączać gazu wcześniej niż wskaźnik będzie na połowie niebieskiej kreski ?

Ale i tak jestem ciekawy czy jak bede robił inaczej czy bede tracił wiecej kasy na paliwo :lol: no i czy silnik bardziej cierpi ?