Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam pytanie. ostatnio sprawdzalem poziom oleju przed jazda i mialem na bagnecie ponad norme. przy odpaleniu auta poziom oleju spadl pomiedzy dwie kreski czyli dobrze. ostatnio postanowilem znowu sprawdzic tak samo no i przed odpaleniem mialem ponad max (jak ostatnio) i po zapaleniu tez ponad max ??? dlaczego tak???

Opublikowano
Ponieważ olej spływa z silnika do miski olejowej. Poprawnie sprawdza się na ciepłym silniku po 5 min od zgaszenia silnika. Skoro twierdzisz, że masz na polowie między dwoma kreskami to bardzo dobrze!
Opublikowano
Chodziło mi o 5 minut po zgaszeniu auta, żeby olej przestał kapać z elementów na szabelkę bo wtedy błędnie odczytasz poziom. Poziom oleju ma się mieścić po środku spłaszczonego miejsca na szabelce. Jak będzie wciąż za dużo trzeba jak najszybciej pozbyć się nadmiaru bo jest to szkodliwe dla silnika.
Opublikowano
nie rozumiem. czyli tak. powiedzmy rano ide przed zapaleniem auta patrze na bagnet i ma byc ponad stan. po jezdzie poczekac z 5 minut i ma byc juz dobrze tak?
Opublikowano

Tutaj jest fragment z książki "Sam naprawiam" na temat sprawdzania oleju w silnikach BMW:

http://img201.imageshack.us/img201/2179/sprawdzanieoleju.jpg

Głównie chodzi o to, że poziom oleju sprawdza się na ciepłym silniku, ale po jego zgaszeniu należy odczekać wg. instrukcji minimum 2 minuty, aby olej ściekł do miski olejowej.

Opublikowano
dziekuje za odpowiedzi. mam jeszcze takie pytanie. wlasnie z pracy wrocilem autem i jak wiadomo w nocy bylo dzis zimno. zauwazylem ze strasznie kopci mi to auto na pierwszych 2 biegach. na trojce tak mniej. na parkingu otworzylem drzwi i lekko przygazowalem to normalnie ten dym tak smierdzi i szczypie w oczy (kolor dymu szary). Co to moze byc?? czego wina??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dodatki zimowe do paliwa, norma. Ja mam w pracy ON zimowy o nazwie IZ-40 z Lotosu. Śmierdzi to jak diabli, ale do -40 ma wytrzymać.