Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

kiedy zapalam swoja e65 z silnikiem m54 - 730i - 2003 wrzesien

przez pierwsze pare km, jak daje gazu , biegi przelacza ksiazkowo, rozpedze sie do 80km/h mam chyba 4 bieg wtedy, i puszczam gaz , to oczywiscie zwalnia , ale wachluja obroty, nieduzo, ale auto nie zwalnia plynnie , hamujac silnikiem, bez uzywania hamulcow.

samochod ma 200000km przebiegu, olej i filtr w skrzyni byl wymieniany przy 160000km. serwisant powiedzial, ze stary plyn nie byl zly.

autem jezdze bardzo spokojnie, rodzinnie. na codzien uzywam carrery 911 4s ( 966 model) i tam przypierd.... .

wiec bunie oszczedam .

o co tu chodzi? moze jeszcze raz olej w skrzyni zmienic?

i jeszcze jedno, kasowalem adaptacje skrzyni.

prosze o info

pozdr. Piotr

BMW RULEZ !!!
Opublikowano
Jeżeli na ostatnim biegu na automacie wachlują obroty to może to być spowodowane ślizganiem się sprzęgła hydrokinetycznego. Spróbuj zrobić tak, przy podjeździe pod górę wyczuj moment zmiany z 3 na 4 bieg, jeżeli tylko zmieni na czwarty to wciśnij gaz, delikatnie bez redukcji. Góra musi być w miarę stroma lub auto załadowane. Jeżeli zacznie ci wachlować obrotomierz albo będzie czuł szarpania to do wymiany sprzęgło (hydrokonwerter).
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

Dzieki za info,

skrzynia ma 6 biegow, dlaczego akurat na 3 i4 ?

probowalem na parkingu wielopoziomowym, i czasami jak stoje ostro pod gorke, to auto stoji, najczesciej bardzo powoli podjezdza, a pare razy powol;i zjezdzalo do tylu. czy to tez moze byc objaw slizgajacego sie sprzegla ?

BMW RULEZ !!!
Opublikowano
Hej, napisałem z rozpędu 3 i 4 bo ja mam tylko cztery biegi :) Oczywiście mówiłem o ostatnich, czyli u Ciebie 5 i 6. Pod ostrą górkę jak puścisz hamulec to co najwyżej stoisz, nie ma możliwości, żeby zjeżdżało w tył na automacie. Zrób taki drogowy test jak pisałem przy normalnej prędkości około 100 km/h. Pewnie nie będzie to jeszcze szósty bieg u Ciebie, ale piątka pod górkę z obciążonym autem powinna pokazać objawy ślizgającego sprzęgła.
pozdrawiam Bartek
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

hej,

czy jesli sprzeglo sie slizga, to pomoze wymiana oleju?

Jesli tak tak to stayczna czy dynamiczna wymiana bedzie lepsza ?

w jaki sposob sprzeglo hydrokinetyczne sie zuzywa? przeciez to jest rodzaj pompy hydraulicznej?

prosze o info

piotr

BMW RULEZ !!!
Opublikowano
Jeżeli sprzęgło hydrokinetyczne się ślizga to oprócz wymiany/regeneracji nic nie pomoże. Dziwne natomiast jest to cofanie się samochodu na wzniesieniu. Podjedź na kompa może masz problemy z ciśnieniem w skrzyni.