Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam panowie mam bmw 320d e46 150 km i chciałbym się spytać jak oszczędnie jeździć tym autem ponieważ z papierów nie pali on dużo ,nigdy nie miałem disela i nie wiem jak nim jeździć przy jakich obrotach zmieniać biegi starałem się jeździć nim jak benzyną a tu wg średniego spalania pali 12.5 l podczas jazdy po mieście co może być tego przyczyną ? dodam że nie daję mu po garach
Opublikowano
Dieslowi starczą niższe obroty, w tym silniku okolice 2000 rpm to okolice max momentu obrotowego i całkiem normalna jazda, w benzynie zazwyczaj trzebie mieć nieco wyższe obroty. To bardzo oszczędny silnik, w trasie ponoć 5-6l, w mieście nie powinno być ponad 10.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na trasie można jechać spokojnie poniżej 2tyś rpm, optymalne przyspieszenie pomiędzy max momentem obrotowym (2tyś rpm) a max mocą (4tyś rpm), czerwone pole jest od 5tyś rpm jednak częste wizyty w tej strefie nie są chyba za zdrowe ;)

Spalanie w trasie udało mi się osiągnąć 5,17l/100km, jakbym nie przydusił na autostradzie pewnie byłoby z 4,8 ale zaznaczam że jazda wręcz anemiczna :wink: Oczywiście piszę o spalaniu realnym a nie tym z komputera :wink: gdzie można uzyskać wynik poniżej 4l/100km. Nigdy nie udało mi się przejechać całego baku w mieście. Zazwyczaj mam ok 70% miasto i 30% trasa - realnie ok 7,4l 100km, zima troszkę więcej. Tak to wygląda u mnie. Auto 150ps, 6 bieg manual, sedan.

Pozdrawiam

Opublikowano

a propo obrotów to jak wskakuje na wyższy bieg załóżmy przy 2000 to odczuwam wrażenie jakby się Beja dławiła na tym wyższym biegu (auto ogólnie w stanie bardzo dobrym) czyli mam na to nie zważać ?

mam jeszcze pytanie czy można tak samo hamować silnikiem jak w benzynie czy trzeba zwrócić na coś uwagę?

i jeszcze jedno czy przy każdym odpalaniu silnika ma chwilę odczekać aż się rozgrzeje czy tylko wtedy kiedy jest całkowicie zimny ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli wrzucasz na wyższy bieg przy 2tyś rpm to chyba spada na okoł o1,5tyś. rpm (więc za nisko) - to chyba też zależy przy jakich biegach jest zmiana. Musisz wyczuć auto i tyle :wink: Zależy czy jest górka, jak auto obciążone itp. Nie zawsze niskie obroty oznaczają niskie spalanie - patrz na ekonomizer. Co do hamowania silnikiem to nie ma chyba z tym problemu. Zgodnie z instrukcją po odpaleniu nawet zimnego silnika należy rozpocząć jazdę z umiarkowaną prędkością obrotową aż do rozgrzania silnika. Według wielu forumowiczów wygląda to tak że wsiadasz do auta odpalasz, jedziesz spokojnie te 4-5 km (do momentu aż wskazówka temperatury osiągnie pion) nie przekraczając 2,5tyś rpm. Są różne szkoły :wink:
Opublikowano
Ja mam 320d sedan 6 biegow 2003 i jezdzac w zasadzie caly czas po miescie tj: miedzy katowicamy, chorzowem, ruda slaska, myslowicami i siemianowicami przejezdzam zawsze 900km na baku. sprawdzone juz okolo 20 razy bo jezdze autem w pracy ;] a na trasie katowice- plock spalanie 5.3 ;]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam 320d sedan 6 biegow 2003 i jezdzac w zasadzie caly czas po miescie tj: miedzy katowicamy, chorzowem, ruda slaska, myslowicami i siemianowicami przejezdzam zawsze 900km na baku. sprawdzone juz okolo 20 razy bo jezdze autem w pracy ;] a na trasie katowice- plock spalanie 5.3 ;]

Oj to miasto u Ciebie to cała aglomeracja :wink: czyli spore odcinki, mimo że miejskie ale z pewnością ma to duży wpływ na spalanie :cool2: u mnie w mieście gdzie się nie ruszę robię ok 2-3 do max 5-7 w jedną stronę :wink:

• 1 rok później...
Opublikowano
mam bmw 320 d 150 ps kombi u mnie spalila na trasie malaga - szczecin srednio 7 litrow w 4 osoby i pelen bagaznik walizek a wedlug komputera spalania bylo 5.4 litra czyli przeklamanie okolo 1.5 litra na setke alwe i tak jestem zadowolony wiekrzosc trasy jechalem okolo 150km/h . Ogolnie te auto spala mi w cyklu mieszanym zawsze tak samo 7l/100km i niech nikt nie pisze tutaj ze pali auto 5.5l/100km lub 6l/100km chyba przy 80-90km/h 150 konikow trzeba nakarmic
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam mam 320d 136 km nie dawno wymieniłem turbinke przed wymianą spalanie na ekonomizerze pokazywało 4-6 lit przy 60 km\h i pomału sie wznosił a teraz ekonomizer dostał szału lekko na gaz i jest spalanie max i pokazuje 8-9 ale spalanie mi podobnie jak kolega 70% miasto 30% trasa wyniosło 7,12 l (Dodam że nie mam komputera obliczone metodą za stówkę :lol: ) i samochód ma teraz niewyobrażalnego kopa :)

A co do spalania 12 lit w 150 konnej nie z bardzo jest w porządku mam znajomego co mi cały czas mówi że mu pali 6,6 l

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
mam bmw 320 d 150 ps kombi u mnie spalila na trasie malaga - szczecin srednio 7 litrow w 4 osoby i pelen bagaznik walizek a wedlug komputera spalania bylo 5.4 litra czyli przeklamanie okolo 1.5 litra na setke alwe i tak jestem zadowolony wiekrzosc trasy jechalem okolo 150km/h . Ogolnie te auto spala mi w cyklu mieszanym zawsze tak samo 7l/100km i niech nikt nie pisze tutaj ze pali auto 5.5l/100km lub 6l/100km chyba przy 80-90km/h 150 konikow trzeba nakarmic

Ten silnik w takiej budzie może palić 5,5 l/100. Jakiś rok temu pożyczyłem dokładnie takie auto od kolegi na dość długą trasę Gdańsk-Ciechocinek-Gdańsk i spalił mi 5,3 ze średnią prędkością przelotową 110-120 hamując silnikiem przed wiochami i utrzymując w nich prędkość jak inni użytkownicy drogi. Wyprzedzałem tych wolniejszych dostosowując się do natężenia ruchu.

Właściciel jak zobaczył wynik na komputerze przecierał oczy bo jemu pije miedzy 8-9 ... i teraz jak mam e91 320d 163 to tez mi nie wierzy ze pali mi ok 6-6,5.

Wszystko jest kwestią tylko i wyłącznie ciężkości buta ... i stosowania się zasad ekodrivingu. Mój wynik w e91 byłby jeszcze lepszy na poziomie 5,5-6,0 gdyby nie to że czasmi go przegonie dla zdrowia turbiny i DPF ... u kolegi nie musiałem bo wiem że w tej kwesti nie ma u niego problemu ( a DPF nie ma chyba wcale ).

Aha jechałem na 205/55/16" zimowe ... ale jakie to nie powiem bo to sąsiada :) ( moj stoi teraz na Continental TS850 w tym samym rozmiarze )

Jeśli chodzi o moje spalanie w e91 to pełną statystykę od początku można obejrzec klikając w ikonkę w stopce na motostat.pl ostatnie 5600km więc chyba wiarygodne. przy czym pierwsze 1200-1300 km na rozwalonym termostacie i wtedy spalanie +1l/100km

http://www.azeroplus.pl

Jakby Bóg preferował przedni napęd, chodzilibyśmy na rękach...

http://images38.fotosik.pl/1891/729270affbdc14bem.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/52708/icon1.png

"Inwestycje WIELKIEGO formatu"

Sprzedam moje E91 320d ... info pod telefonem 662 079 26pięć

http://otomoto.pl/bmw-320-200-zdjec-perelka-C33615250.html