Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Pomocy. Dziś gdy wracałem z roboty silnik zaczął mi szarpać i zapalała się czerwona kontrolka ,,check engine,, i kontrolka od hamulcy. Uspokoiło sie na jakiś czas i znów, ostatnim razem zapaliła się na dłużej, ale kontrolka od hamulcy już nie świeciła. Wcześniej szarpała mi czasami (bez kontrolek) myślałem ze może to przepływka i tydzień temu wymieniłem, było niby lepiej aż do dziś. Przy odpalaniu jak jest zimny złapie i gaśnie od razu, a dziś jak odpaliłem wyświetlił mi się ,,press oil,, Rok88, silnik m20 b25 nowa instalacja gazowa(sekwencja) w grudniu zmieniałem silnik, na starym ledwo żywym ze zwykło instalacją gazowo gazu paliła mi prawie to samo a benzyny sporo mniej. Ostatnio kasowałem sam inspekcje może trochę tym narozrabiałem :cry: ale po skasowaniu dopiero za jakiś czas zaczęła świrować, o i już kawałek czasu nawiew nie chce mi się wyłączyć, cały czas chodzi prawie na największych obrotach, ale to raczej niema z tym związku.
Opublikowano
Na początek zrób reset komputera -rozłącz klemy;najpierw - ,a potwm +, połacz kable razem na 15 min..potem podłącz najpierw + potem minus .Zapal silnik niech pochodzi na wolnych obrotach 5 mn.,wrzuć pierwszy bieg i jedz do 4000 obr. potem pusć gas i na wolne obroty.Jeśli to problem z komputerem to powinno pomóc.
Opublikowano
A komunikat pres oil to znaczy ze spadło smarowanie lub olej za gorący ,może ci się auto przegezewa albo słabe siśnienie oleju ,a sam wiesz co to znaszy silnik słabyyyyyyy
Opublikowano
Z tym olejem to przy zapalaniu mi się wyświetliło tylko raz, na zimnym silniku -14"C było więc czujnik mógł przyświrować. Ciśnienie jest na pewno dobre. Jutro jadę wpiąć się pod kompa wiec powinno pokazać co się dzieje ale ja stawiam na przyjarany sterownik.
Opublikowano
No i komputer pokazał mi że mam sondę złom i miałem jakiś błąd przekaźnika.Więc wymienię sondę i powinno być dobrze.
Opublikowano
Zmieniłem sondę,zresetowałem kompa,miałem drugą przepływkę to zmieniłem a check dalej świeci :cry2: :cry2: :cry2:
Opublikowano
No i znalazłem przyczynę :D :D :D silniczek krokowy dostaje jakiegoś zwarcia, po odpięciu kostki wszystko jest w porządku :lol:
Opublikowano
Podepne się pod temat. Załozyłem żaróweczke do check engine i numer jest taki że po odpaleniu silnika kontrolka miga. Wiem że powinna zgasnąć lub świecić się podczas awarji ale migać ?? Czy ktoś miał taki przypadek ?? :shock: Czy walnięta sonda może dać taki efekt?
Pozdrawiam
Opublikowano
Z tego co mi wiadomo to jak mryga to błąd jest aktualny, mi jak mrygała to było najgorzej, jak się świeciła to było bez lipy. Najlepiej jak podepniesz kompa.