Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z zamkiem kierowcy. Mianowicie nie za każdym razem po naciśnięciu pilota podnosi się rygiel (potrafi się nie ruszyć, albo stanąć w połowie), akurat to można zgonić na padający siłownik zamka? Ale co ciekawe, po włożeniu kluczyka i przekręceniu wkładki problem również występuje! Rygiel podnosi się do połowy a drzwi się nie otwierają. Póki były mrozy to zganiałem problem na przymarzający zamek, ale teraz... irytująca rzecz (zdarzało mi się wsiadać od strony pasażera!)

Może ktoś mi podpowiedzieć jak się za to zabrać? Wiadomo rozebrać drzwi, ale co dalej? Czego się spodziewać? Może ktoś miał podobny problem i udało mu się naprawić zamek.

Opublikowano
Spodziewać się drucianych cięgieł- wszystkie elementy odpowiadające za zamykanie i otwieranie drzwi są połączone między sobą twardym drutem o średnicy ok.2-3 mm, cięgna te łączone są z innymi cięgnami i problem prawdopodobnie tkwi w tym łączeniu właśnie. Najprościej po prostu rozebrać i zobaczyć, nie ma tam żadnej nie wiadomo jakiej techniki :wink:

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki za tak szybką odpowiedź. W takim razie idę do garażu powalczę, jak mi się uda coś poprawić to dam znać :)
Opublikowano
Rozebrałem, ciężko tam zajrzeć bo dobrze to schowali. Napsikałem WD40, ale mało pomogło... na szczęście w gratach znalazłem siłownik i podmieniłem. Jak do tej pory działa, zobaczymy z czasem...