Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sądzę, że ktoś, kto zaliczył już jakąs poważniejszą przygodę na drodze - mówiąc krótko zaliczył mocniejsze "bum" nie jeździ z taką zaślepką. Precież to tylko kwestia wyrobienia odpowiedniego nawyku, a to przecież można wypracować.

Dla mnie to takie samo niedbalstwo jak leżenie w byle jakiej pozie pod kierownicą i trzymanie jej na dole koniuszkami palców jedną ręką.

To jest też chyba trochę takie myślenie - co mi będą wszyscy inżynierowie świata gadać co jest dla mnie dobre, przecież Zdzisiek spod Gwiździechowa gdyby nie to, że był pijany i nie miał zapiętych pasów by tego zderzenia z pociagiem nie przeżył - dobrze że był "elastyczny" i wypadł przez okno.

Mam w głowie taki filmik - jakby gość siedział na dupie czyli jakby był przypięty pasami to pewnie by przeżył...

< http://www.youtube.com/watch?v=rt201BFHtrk >

Opublikowano
Cóż nikogo nie można zmusić do pasów jeżeli ktoś sam nie pojmie że to nie jest jeden z bajerów tylko istotny punkt bezpieczeństwa w samochodzie.... jeżeli już tak bardzo pasy palą w klatkę co niektórych (bez aluzji do ludzi z forum) to polecam wyłączyć pikacza za pomocą komputera bo w przypadku takiej zaślepki jak to nazywacie jest tylko więcej szkody bo wtedy napinacze pirotechniczne wypalają w momencie uderzenia i to niepotrzebnie. a tak przynajmniej naprawa będzie tańsza.... :8)
Opublikowano
Witam,

Interesuje mnie wasze zdanie na temat "słynnej" zaślepki pasów bezpieczeństwa, co o niej sądzicie ?

Chodzi ci o to jak sprawdza się ta zaślepka , czy jakie zdanie o takich zaślepkach mają inni ?

Ja pasy zapinam zawsze nawet jak wyjeżdżam z garażu pod dom ;) to już odruch , nawet z tył siedząc zawsze zapinam .

Są osoby które denerwują pasy .

Nie jestem jakiś "kopnięty" pod kontem bezpieczeństwa bo wiem że dzieje się to co jest nam pisane , możemy mieć 12 poduszek powietrznych i pasy punktowe i różnie może być . Ale osoby które ze mną jezdżą wiedzą , nie zapniesz pasów nie jedziesz . Nie chce mieć kogoś na sumieniu . Jak to powiedział kiedyś Irek z TVN-u osoba siedząca z tył bez zapiętych pasów przy wypadku ok.40-50 km/h w 90% zabija siedzącego przed nim . To co dopiero się dzieje z osobą która siedzi na przednich fotelach która ma przed sobą tylko szybę..

Kiedyś kupując kask na motor myślałem kurcze daje za kask 2500 zł a są i takie po 300 zł , pytam się sprzedawcy czym to się faktycznie różni a on do mnie " proszę ubrać na głowę ten za 300 zł i uderzyć w tą ścianę głową , a pózniej ubrać ten za 2500 zł i zrobić to samo " wtedy poczułem różnicę .Tak samo wydaje mi się z pasami , trzeba sprawdzić na własnej skórze jak wychodzi się z wypadku bez zapiętych pasów a jak z ... tylko tutaj kolejność powinna być odwrotna najpierw z zapiętymi pasami a pózniej bez .

Raczej pasy są po to aby ratowały życie , ale są i przypadki w których było odwrotnie .

Jeżeli chodzi o samo urządzenie wydaje mi się OK spełnia swoje zadanie .

Opublikowano
ja nie zapinam :) strasznie mnie wk.... ten pikacz ...jak go wyłączyć ?

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
brrr, nawet nie mów. brak pasów i poduszka powietrzna to bardzo złe połączenie w razie niedobrego. czego naturalnie w żadnym wypadku nie życzę, ale widzę tylko wokół, że niestety zdarza się nierzadko...
Opublikowano
a ja odkad mialem wypadek swoja a3 ktora poszla do kasacji zapinam pasy nawet jadac do pobliskiego sklepu :) fakt faktem draznia jak cholera no ale w koncu maja swoja role i do czegos sluza :) a filmik daje do myslenia :) pozdro
Opublikowano

pasy są po to aby je zapinać, jednakże nie każdy zna ta teroię i robi po swojemu. Rzecz jasna, że pomagają. Mi również zdaża się jadąć po wsi nie zapinać pasów i wkładać zaślepkę, ktorą mam w podłokietniku, ale na dłuższe trasy o zaślepce rzecz jasna zapominam.

moim zdaniem temat do zamknięcia, gdyż każdy robi to co mu się podoba.