Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam E46 w coupe z 2000 roku. Z racji, iż to świeży zakup muszę go trochę ogarnąc. Potrzebna mi informacja na temat tego jak ściągnąc boki z drzwi, pytam tak aby czegoś nie połamac. Ściągnąc chcę ponieważ w prawych nie zawsze centralka mi drzwi otworzy, raz tak raz nie i coś brzęczy na dziurach co osobiście mi przeszkadza a w lewych nie opuszcza się szyba ani nie działa domykanie. Sprzedający twierdzi, że to panel opuszczania jest walnięty ale czy wtedy domykanie też by nie działało ? Stąd jeszcze jedna prośba. W celu spr tezy poprzedniego właściciela chciałbym dobry panel przełożyc w miejsce teoretycznie zepsutego a więc kolejne pytanie jak zdemontowac osłonę " ramkę " lewarka zmiany biegów tak aby dobrac się do przełączników. Mile widziane spostrzeżenia co do moich problemów i oczywiście prośba o odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego napisałeś w dziale, który już w nazwie wskazuje, że chodzi o gotowe porady, a nie o pytania o nie.

W sprawie demontażu boczków są instrukcje na necie, zobacz choćby moją dot. innego tematu:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=126604&hilit=soudal

W skrócie to zdejmujesz listwę ozdobną, potem odkręcasz wkręty i na koniec wyszarpujesz boczek (trzyma na kołki). W tylnych drzwiach jest jeszcze wkręt ukryty wewnątrz korbki, chyba, że masz 4 szyby w elektryce.

A mieszek wyszarpujesz po prosru do góry i trochę jakby do wewnątrz. Potem dwa wkręty i ramka wychodzi cała.

Opublikowano
odnośnie boczków wszystko jasne, dzięki wielkie ale ten mieszek. Chodzi mi o dojście do przełączników. Muszę kombinowac coś z mieszkiem ? nie da rady ramki tylko podważyc ? Albo ja po prostu nie rozumiem :) laik jestem :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ramka jest przykręcona na 2 wkręty, tak jak napisałem. I aby dojść do tych wkrętów, musisz wyciągnąć do góry mieszek. Prosta czynność na ok. 10 sek. Chyba, że jesteś ciamajdowaty, to dłużej :wink: