Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...gwałtowniejszego przyśpieszania ale i podczas hamowania. Ostatnimi czasy mocno odczuwalne. Zdaje się, że zjawisko to narastało stopniowo - ale głowy nie dam. W sumie niedawno byłem w warsztacie na kontroli - nie było luzów w zawieszeniu.

Dodam, że podczas spokojnego przyśpieszania i hamowania a także jednostajnej jazdy zjawisko to nie występuje lub występuje w tak niewielkim stopniu, że nie jest wyczuwalne.

Zanim zatem zjawię się w warsztacie raz jeszcze poradziłbym się Was o czym mogą świadczyć te objawy - abym mógł poprawnie pokierować mechaników w diagnostyce i późniejszej naprawie.

Skoro nie było luzów w zawieszeniu czy to możliwe, że bicie to pochodzi od np. niewyważonego koła (np. pogubiły się cieżarki) albo od krzywej felgi?

A może coś od czegoś innego?

Macie jakieś sugestie? :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niewyważone koło, zapieczony zacisk, krzywe tarcze... Koniecznie do sprawdzenia też stan opon na okoliczność bąbla.
Opublikowano
Niewyważone koło, zapieczony zacisk, krzywe tarcze... Koniecznie do sprawdzenia też stan opon na okoliczność bąbla.

Tarcze były ok. pół roku temu, może ciut więcej wymieniane - chyba nie zdążyły by się pokrzywić?

Ale zapisuję. Tak jak i zacisk. Dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdziwiłbyś się jak się nowe tarcze mogą pięknie skrzywić. Chociaż w tym przypadku czułbyś pewnie minimalne drgania podczas jazdy, nasilające się mocno przy hamowaniu.
Opublikowano

Może półoś?

Miałem ostatnio ten sam przypadek. Wywalony przegub wewnętrzny po stronie lewej. Wjedź gdzieś na kanał i sam wyczujesz czy masz luzy czy nie. Ja nie zaryzykowałem w regeneracje czy tam używane półosie, kupiłem nową.

Prócz skrzynki rozdzielczej to największy mankament xd.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zdecydowanie póloś. Testowałem takie xd u kolegi w warsztacie.

Aktualnie mam to samo w mojej Alfie Romeo. Jeśli chcesz wiedzieć która, sprawdź drgania podczas przyspieszenia w zakręcie (długim luku)

W lewo lewy przegub (wewnętrzny) w prawo prawy.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Świat jest prosty...ale ludzie niepotrzebnie go komplikują... :)

to złota myśl odnośnie niepotrzebnego pchania 4x4 napędu do świetnej tylnonapędówki...

Opublikowano
Zanim Kolego zaczniesz sprawdzać wskazania innych Kolegów zacznij od samych kół, a konkretnie felg, bo po zimie - szczególnie jeżeli masz felgi blaszane z kołpakami - od wewnętrznej strony na odśrodkowej powierzchni odkłada się piach i błoto, które z upływem czasu twardnieje i mocno przywiera. U mnie potrafiło się uzbierać 30 dkg na jednej feldze. Wprowadzało to takie bicie, że trudno było wyczaić co jest tego powodem. Jeżeli to sprawdzisz i nie pomoże to postępuj zgodnie z zaleceniami innych Kolegów. Pozdro
Dolo
Opublikowano

A może tak panowie zanim coś dopiszecie przeczytacie post od początku.

W wersjach xd/xi powodem wibracji jest uszkodzenie wewnętrznego przegubu na połosi. Analogicznie jak w 99% przednionapędówek.

Kolega artoor.s właśnie to zdiagnozował i zakladam, że awarię usunął.

Nie zaśmiecajmy więc wątku błotem, zużytymi tulejami, wahaczami itp....bo te rzeczy się wyrzuca a nie wklada na forum.

Opublikowano
Zanim Kolego zaczniesz sprawdzać wskazania innych Kolegów zacznij od samych kół, a konkretnie felg, bo po zimie - szczególnie jeżeli masz felgi blaszane z kołpakami - od wewnętrznej strony na odśrodkowej powierzchni odkłada się piach i błoto, które z upływem czasu twardnieje i mocno przywiera. U mnie potrafiło się uzbierać 30 dkg na jednej feldze. Wprowadzało to takie bicie, że trudno było wyczaić co jest tego powodem. Jeżeli to sprawdzisz i nie pomoże to postępuj zgodnie z zaleceniami innych Kolegów. Pozdro

Felgi sprawdzone, jedna wyprostowana. No i okazało się, że tylna prawa opona jajowata - do wymiany.

Sprawdzona półośka lewa przednia - wykazuje luz i niepokojące dźwięki. I to od niej ten cały ambaras...

Opublikowano

Kolega artoor.s właśnie to zdiagnozował i zakladam, że awarię usunął.

Właśnie dziś ma dotrzeć do mnie przegub... Czekam jeszcze na sprężyny na tył i w środę mam nadzieję problem zniknie.

Niemniej jednak dziękuję wszystkim za dobre chęci i pomoc.