Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Od kilku tygodni mam problem z brakiem ABS i ASC. Zacznę od początku czyli podczas jazdy zapaliły się kontrolki,po diagnostyce wskazało prawe przednie koło.

Czujnik wymieniłem i było OK

Po dwóch dniach znowu to samo.Po diagnostyce pokazało lewy przód

Czujnik wymieniłem i było OK

Po kilku kilometrach znowu zapalają się kontrolki.Diagnostyka wykazała tył prawy

Znowu wymiana lecz tym razem nie pomogło.Elektryk poradził wymienić pierścień magnetyczny

Wymieniłem na oryginalny wraz z oryginalnym czujnikiem

I tu niespodzianka bo wszystko było w porządku.

Było, bo po około tygodniu znowu zapalają się kontrolki od ABS i ASC.Elektryk rozkłada ręce.

Tym razem zapalenie się kontrolek jest za każdym razem poprzedzane wariującymi obrotami czyli:

Rano wsiadam do auta,odpalam i kontrolki gasną.Ruszam

Nic się nie dzieje dopóki nie jadę ze stałą prędkością np na 4 biegu 100km/h

Nagle auto same zaczyna przyspieszać,naciskam sprzęgło obroty wskakują na 6tyś i odrazu spadają(dzieje sie tak przy różnych stałych prędkościach)

Od razu po spadnięciu wracają na swoje miejsce i co się dzieje - zapalają się kontrolki ABS i ASC

Gdy kontrolki sie palą czyli nie działa ABS itd to obroty nie wariują,a gdy na liczniku kontrolki gasną to jest ok do momentu skaczących obrotów

Dodam jescze że dwa razu zdarzyło się że podczas lekkiego hamowania przy "niby"sprawnych czujnikach załączył się ABS

Elektryk przeczyścił silniczek krokowy ale nic nie pomogło.

Komputer zdiagnozował błąd 214 IPNA a podczas odłączenia całkowitego silniczka krokowego pokazuje coś całkiem innego więc podejrzewam że to nie silniczek.

Wczytywałem się na forum co to za bład ale nie chcę nic robić pochopnie bo i tak już sporo kasy wydałem.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co ma silnik krokowy do ASC ?? Obrotami steruje przepustnica, co tam masz M52 ? Auto muli przy przyspieszaniu ??
Krzysztof