Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, czy ktos orientuje sie jakie dystanse trzeba dorobic bądź kupić do e38 1997 4.4l ? ponieważ nie uzyskalem mądrej a wlasciwie zadnej odpowiedzi na moj poprzedni post to pytam w ten sposób i bardziej wprost, jakieś wymiary, koszta, ile cm. poszerzyć od seryjnej piasty, jak to się dorabia, wymiary srednicy piasty i wymiary otworu centrującego na feldze?
Opublikowano
witam, czy ktos orientuje sie jakie dystanse trzeba dorobic bądź kupić do e38 1997 4.4l ?

Jakie felgi i opony masz w tej chwili? To troche ulatwi uzyskanie odpowiedzi ;)

jak to się dorabia

Kupuje sie gotowe, najlepiej aluminiowe.

wymiary srednicy piasty

72.6mm

wymiary otworu centrującego na feldze?

Zalezy od felg jakie posiadasz.

Opublikowano

FELGI EVO RACING, model jest na allegro często, o nówki mi chodzi, jak znajde link to dorzuce, tyle ze 18 calowe, moje są 19, osadzenia ET nie znam, wymiarów otworu centrującego też nie na ta chwilę

OPONY total łyse, będę kupował dopiero... najprawdopodobniej 255/35/19

Opublikowano
FELGI EVO RACING, model jest na allegro często, o nówki mi chodzi, jak znajde link to dorzuce, tyle ze 18 calowe, moje są 19, osadzenia ET nie znam, wymiarów otworu centrującego też nie na ta chwilę

Na chinskich felgach chcesz robic germana? :duh: Wrzuc dane to Ci cos doradze.

OPONY total łyse, będę kupował dopiero... najprawdopodobniej 255/35/19

Jezeli masz 4 takie same felg (a tak pewnie jest) to 235/45R19 97W lub 97Y (rozmiar ktory masz obecnie jest zbyt niski).

Opublikowano
myslisz ze za niski?? eeeee ; > mam 255/35 przód 255/40 tył, i mysle ze na te felgi nie bedzie tak bezpiecznie dla tych felg zarzucic 235 oponki

Masz przednie opony totalnie nie pasujace do samochodu, jaki jest powod zalozenie dwoch roznych profili przy tej samej szerokosci opon na roznych osiach?

Fabrycznie E38 przy najwiekszej dostepnej srednicy felg, czyli 18", mialo takie rozmiary opon

235/50R18

255/45R18

w tej chwili masz 19", podejrzewam, ze maja szerokosc 8" lub 8.5", o ile tyl nie jest szerszy, to dobrym rozmiarem opon bedzie wlasnie 235/45R19, nie ma sensu montowac 255 na przedniej osi w E38.

Opublikowano
jestem tego samego zdania co Ty, jesli chodzi o szerokosc opon, 255 na przód...stanowczo za duzo, z tym ze wszystkie felgi sa tak samo szerokie, nie wiem dokladnie ale cos miedzy 8.5 a 9.5 cala, mysle ze 9.5 to raczej nie, ale 8.5 ewentualnie 9 jak najbardziej tak, wszystkie 4 takie same, mysle ze 255 moglyby zostac przy profilu 40, bo 35 to nieco za malo jak na takie gabaryty CIĘŻAR pojazdu, pisalem rozne na przod i na tyl co do profilu poniewaz 35 o wiele ladniej wyglada mi niz te 40 z tylu, moze to kwestia opony i rantu ochronnego plus te 5 w profilu mniej...., nie wiem, ale przemyslalem sprawe i faktycznie chyba nie ma sensu klasc 35 do 19 calowek w e38. Chociaż szczerze mówiąc jesli mi się trafią jakies 35 sensowne to bede sie troche zastanawial, tak wiec podsumowywujac 235 spokojnie wejdzie na 8.5 calową felge, natomiast jak to będzie wyglądac jesli na tył zarzuce 255 na tą samą szerokosc felgi to nie wiem;) W swojej poprzedniej Buni (e39) mialem 235/40/18 i tył 265/35/18, wyglądało fajnie, jezdzilo sie nie najgorzej, chcialbym pojsc na kompromis i zrobić to pół na pół zeby jezdzilo sie w miare i zeby wygladalo w miare. Moze teraz na te 19 w e38 zarzucic najlepiej przód 235/40 i tył 245/40