Skocz do zawartości

Jak dobrze odpowietrzyć układ ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc!

Mam E34 518i i chciałbym wymienic płyn w chłodnicy na nowy.Nie wiem tylko czy brac sie za to samemu bo nie wiem jak pozniej dobrze odpowietrzyc układ chłodzenia?Moze macie jakies doświadczenie i wskazówki??? Jak najlepiej spuscic stary plyn ?Bo ja odkręcałem najniższe przewody od chłodnicy i tylko to ale własnie nie wszystko zleciało:(

Druga sprawa to chciałbym wymienic filtr powietrza.Ostatnio jeździłem na FILTRONIE ale mój kolega kupił 525 97r i gdy załozył FILTORNA to ciągle mu gasł.Mechanik powiedział ze FILTRONa powinna sie tylko w POLONEZACH instalowac:) Jakie jest Wasze zdanie??Jakie filtry polecacie????

Czekam na wszelkie sugestie!!!DZIEKI !!

Edytowane przez Amstaff24
Opublikowano

Miałem Filtrona i Manna i jakoś różnicy nie widać, może to kwestia małej mocy. Układ odpowietrza się bardzo prosto - odpalasz wóz, czekasz aż silnik się nagrzeje, włączasz ogrzewanie na max i luzujesz śrubkę przy zbiorniku wyrównawczym, potem czekasz aż przestaną bąbelki spod niej lecieć, czekasz jeszcze kilka minut i zakręcasz. Tylko naprawdę UWAŻAJ z tą śrubką, bo można ją b. łatwo ukręcić...

Acha, nie wydaje mi się żeby ciągłe gaśnięcie było winą kiepskiego filtra, raczej kiepskiego mechanika...

Opublikowano
Ja jeszcze dodam ze nalezy popuscic srubke odpowietrzajaca ktora znajduje sie na termostacie(obudowie).
518i LPG - wersja poscigowa :)
Opublikowano
Ja jeszcze dodam ze nalezy popuscic srubke odpowietrzajaca ktora znajduje sie na termostacie(obudowie).

:?: Ja odpowietrzyłem bez popuszczania śrubki na termostacie...

Opublikowano

:?: Ja odpowietrzyłem bez popuszczania śrubki na termostacie...

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HA11&mospid=47367&btnr=11_0556&hg=11&fg=35

nr.5

jak zalewam chlodnice to zawsze odkrecam ta srube - szybciej sie odpowietrzy :cool2:

518i LPG - wersja poscigowa :)
Opublikowano

Wielkie dzieki za wszystkie sugestie.Z taką pomoca można wszytko wymienic:D

Co do filtra do chyba spróbuje innego niż FILTRON, bo byłem swiadkiem jak 2 "innych" mechaników wypowiadało się na temat filtrów i stwierdzali ze FILTRON nie nadaje sie do BMW!!Mowili "obojętnie jaki aby zachodni" :)Troche smiesznie to brzmi ale roznica u kumpla jest bardzo duza (E39 525).Przy Filtronie dławił mu się strasznie i w obroty nie wchodził.Mysle ze materiał i uformowanie filtra ma znaczenie dla wirowania wpadającego powietrza.

Pozdro