Skocz do zawartości

320i slabe hamowanie przyczyna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, po zmianie klockow hamulcowych w przednich kolach, hamulce chodza bardzo ciezko( nie hamuja tak jak wczesniej lekko nacisniety hamuleci od razu samochod hamowal i nie bylo piskow). teraz ciezko chodzi hamulec i tak tzreba mocno wciskac ten pedal by byl efekt hamowania. jak mocniej przyhamuje cos piszczy w tych kolach. co sie stalo zaznaczam, ze teraz wlozone zostaly klocki do e46 tak mam na rachunku ( nie wiem czy to ma jakies znaczenie, bo sie na tym nie znam). klocki sa nie takie czy cos zrobili podczas wymiany nie tak? dziekuje za odpowiedz
Opublikowano
musisz trochę pojeździć klocki powinny się ułożyć jak nic się nie poprawi to można by spróbować odpowietrzyć. i tak mała rada nie docieraj klocków mocnym hamowaniem bo ci będą piszczeć po wymianie klocków jeździ się delikatnie. jeżeli nic się nie zmieni to jedź z reklamacją.
Opublikowano
ale ja wlasnie delikatnie hamuje i jak auto mi juz przyhamuje to piszcza kola. bo hamuja bradzo slabo. no moze, ze to nowe klocki, ale w zadnym aucie tak nie mialam, po wymianie hmmm.. dziekuje za odpowiedz
Opublikowano
a wiesz nie wiem musze zobaczyc. dlatego mnie tak zdziwilo takie dziwna rakcja po wymianie, bo wczesniej z poprzednimi klockami z hamowaniem bylo wszystko ok, a teraz takie rzeczy sie dzieja. przy zmianie kol zobaczone zostalo, ze sa juz koncowki ich i zostaly wczesniej wymienione. no nie wiem pojezdze na nich jeszcze i zobacze czy cos sie zmieni. teraz po wymianie tych klockow mam tak, zeby mi auto odpalilo musza mi wszstkie ikonki znikanc, bo jak sie swieca to mi nie chce zapalic jak kurbluje rozruszik znikaja ikonki i tylko miga abs i moge tak kurblowac kurblowac i nic. wczesniej odpalal bez problemu ze swiecacymi ikonkami nie migal abs nie wiem co to sie porobilo.
Opublikowano

Klocki się powinny dopasować do tarcz, tak jak mówili Koledzy. Czasem wystarczy zahamować kilkanaście razy, czasem trzeba pojeździć z kilkadziesiąt - kilkaset km, żeby zdążyły się dobrze dotrzeć. To zależy od jakości materiału, z którego klocki są wykonane, temperatury i wielu, wielu innych.

Wydaje mi się, że klocki w E46 są takie same. Na pewno wymienia się je w identyczny sposób i jeżeli takie Ci założyli i wpasowały - powinno być ok.

Kwestia nie odpalającego samochodu, kontrolek - to może zastanowić. Mogli nie podpiąć czujnika zużycia klocków i komputer "nie wie, co ma myśleć", choć to nie powinno utrudniać zapalenia samochodu. Mogli też specjaliści namieszać w ABSie.... ale ciężko tak zgadywać.

Generalnie, jeśli nie masz daleko i dysponujesz czasem, możesz podjechać tam, gdzie były wymieniane, powiedzieć o co chodzi i poprosić o "zaglądnięcie" - na pewno nie zaszkodzi.

Opublikowano
dziekuje za odpowiedz i tak zrobie pojade i powiem co sie dzieje i niech tam dzialaje. pozdrawiam cieplutko.
Opublikowano
w warsztatach tak jest wyciągają tylko stare klocki wkładają nowe i niby wszystko ma działać. przy wymianie klocków trzeba zaciski dobrze wyczyścić zakonserwować. ja zawsze sam się tym zajmuje bo nie mam zaufania do mechaników.