Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy

Wczoraj w nocy wróciłem z krótkiej trasy. Łącznie 400km ale bardzo szybkiej i ostrej jazdy. Dzisiaj rano otworzyłem maskę i zważyłem lekkie zapocenie górnej części silnika z lewej strony nad kolektorami wydechowymi. Trochę oleju było na tych aluminiowych blaszkach znajdujących się nad mocowaniem kolektorów do bloku silnika oraz na dolnej krawędzi plastikowej kapy sinika na długości dwóch ostatnich cylindrów. Po przetarciu szmatką był to czysty olej. Zapocenie nie było duże i tylko na górnej części silnika. Od kolektorów w dół było suchutko. Czy to oznacza że puściła uszczelka kapy zaworów czy olej wydostaje się w innym miejscu? Nie wiem właśnie czy jechać z tym od razu do mechanika. Po zakupie samochodu 2 lata temu też widziałem w tym miejscu małe zapocenie. Przetarłem je szmatką i przez ten czas był spokój. Czy może spowodowane było to tym wariackim stylem jazdy? Oleju nie ubyło nic. W niedziele wyjeżdżam na nart łącznie 3000km i wolałbym nie mieć żadnych przykrych niespodzianek w postaci wyciekającego oleju. czy wyciek z górnej części silnika może być groźny?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Nalezy wymienić uszczelkę, gdyż straciła elastyczność i nie uszczelnia.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań