Skocz do zawartości

Problem z turbina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tutaj nowy wiec bardzo mozliwe ze podobne pytanie juz mialo miejsce, zaznaczam ze uzylem opcji szukaj nim otworzylem ten temat, ale moglem cos przeoczyc.

Moj problem polega na tym, ze prawdopodobnie padla mi turbina, wyglada to tak, ze po paru minutach jazdy zapalila mi sie kontrolka oleju, a silnik zaczol wydawac dziwne dzwieki, zatrzymalem sie i okazalo sie ze dzwieki dobiegaja z turbiny tak jak by nie miala smarowania i co jakis czas slychac dziwek "wybijanego" powietrza, jezeli recznie "zamkne" turbine to silnik pracuje normalnie. I mam takie pytanie czy jest jakas szansa ze turbina jednak przezyla ? oraz co moze byc powodem tego ze olej w ogule do turbiny nie dochodzi ?

Opublikowano

przyszła kryska na ...turbinę Ten element ma określoną żywotność,a jeśli silnik z turbiną jest nieumiejętnie eksloatowany to tym bardziej...

Zwykle zatarciu turbiny towarzyszy jej rozszczelnienie- zajrzyj od strony kol.ssącego.

A tak na marginesie to jak chcesz zamknąć ją ręcznie?

Opublikowano
przyszła kryska na ...turbinę Ten element ma określoną żywotność,a jeśli silnik z turbiną jest nieumiejętnie eksloatowany to tym bardziej...

Zwykle zatarciu turbiny towarzyszy jej rozszczelnienie- zajrzyj od strony kol.ssącego.

A tak na marginesie to jak chcesz zamknąć ją ręcznie?

A co to znaczy nieumiejętnie :D

Pytam bo nie chciałbym zepsuć swojej :naughty:

Opublikowano
Nieumiejetnie tzn na przyklad gasic silnik od razu po zatrzymaniu sie nie zostawiajac silnika na chwile zeby popracowal na wolnych obrotach, a co do tego recznego zamykania to chodzi mi o to, ze jest tam z boku tlok cisnienienowy czy cos takiego i on otwiera i zamyka turbine w zaleznosci od tego jak mocno nacisnie sie gaz ( nie jestem mechanikiem wiec nie znam dokladnych nazw ) ale jezeli sciagnolem to ramie i przytrzymalem recznie na pozycji zamknietej to silnik chodzi bardzo dobrze.
Opublikowano

przrymknięcie turbiny nie pomoże-będzie cicho na wolnych obrotach,za to na wysokich będzie ona tłumić przepływ i żegnaj mocy...

A co z wyciekiem?Nie pali się kontrolka oleju?

Opublikowano
no wlasnie pali sie, z tym ze w okolicach turbiny nie widze zadnego wycieku podobnie przy wydechu tez nic zabardzo nie widac. mocy i tak juz nie ma za bardzo i turbina wydaje naprawde nieprzyjemne i dziwne dzwieki zastanawia mnie natomiast czy, jezeli turbina i tak juz nie zyje to, moge przez te pare dni uzywac auta do puki nie kupie nowej i nie zaloze ?
Opublikowano

nie radzę jeżdzić z zapaloną kontrolką oleju :doh: konsekwencje mogą być straszne.Z turbiną lepiej nie ryzykować tzn na krótko możnaby zaślepić dopływ oleju do niej ale to ją raczej dobije.

Możesz ją zregenerować albo kupić inną -powodzenia!

Opublikowano

dołączam się do przestrogi - chyba, że znudził Ci się już ten model silnika, masz ochotę na coś mocniejszego, ale brakowało Ci motywacji do wymiany :mrgreen:

dziwne dzwięki z turbo dochodzą tylko wtedy, gdy śmigło turbiny już trze o obudowę wewnątrz - a tak może się zdarzyć, kiedy uszczelniacze już świętują Helloween i olej smarujący turbinę zasysany jest na całego do dolotu powietrza. Niedługo czeka Cię efektowna biała mgła za Twoim bolidem :D - wybacz żartobliwy ton, ale sam to przerobiłem na własnej skórze.

I dlatego wiem, że jakbym od razu odstawił Becię na lawetę, zamiast dotoczyć się nia 30 km do warsztatu, to może byłbym tera bogatszy o 1200 zł (różnica między całą regenerowaną turbiną a samym kompletem naprawczym do rzeczonej) :cry:

Ucz się na cudzych błedach - wychodzi sporo taniej :D :D

Opublikowano
I dlatego wiem, że jakbym od razu odstawił Becię na lawetę, zamiast dotoczyć się nia 30 km do warsztatu, to może byłbym tera bogatszy o 1200 zł (różnica między całą regenerowaną turbiną a samym kompletem naprawczym do rzeczonej) :cry:

Ucz się na cudzych błedach - wychodzi sporo taniej :D :D

To ile kosztuje komplet naprawczy? Ktoś mi oferuje regenerację mojej turbiny za 1000zł. Można taniej? Widzę już u siebie olej na ssaniu silnika, ale nie za dużo. Myślisz że już nie ma co czekać?

Opublikowano
Cena niestety zależy od zakresu naprawy,ale 1000 za turbinę to chyba przyzwoicie(w Bydgoszczy dają jeszcze pólroczną gwarancję oraz kpl instrukcji dot. prawidłowego montażu i eksploatacji)
Opublikowano
potwierdzam cenę - 700-1200 zł zależnie od typu turbiny (i co za tym idzie złożonością kompletu naprawczego i ilością pracy przy jej składaniu i wyważaniu); u mnie - Garrett ze zmienną geometrią - to byłoby własnie 1200 zł