Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki mały problemik. Mianowicie od jakigoś czasu słychać dziwne odgłosy w okolicach przedniego lewego koła. Coś w rodzaju drżenia głuchego pukania z dużą częstotliwością. Nie wiem jak to dokładnie opisać, coś w rodzaju niedokreconego koła...Zaczyna się to przy prędkościach ok 70,80 km/h. i bardziej słychać w prawych łukach, czyli przy obiążaniu lewego koła. Auto jest dwa dni po przeglądzie technicznym i było skrupulatnie sprawdzone przez kolegę tam pracującego, sam też wszedzie wtykałem swoj nos :) Geometria zrobiona. Nie ma luzów na maglownicy. Amortyzatory ponad 80% Pukanie, dreżenie jest na tyle słabe ze jak gra delikatnie radio to juz prawie nie słychać. Ja jednak po kilku latach wiem jakie odgłosy powinny dochodzić do uszu a jakie nie:) Już szukałem jakiegoś luźnego plastiku latającego na wietrze lub innych elementów. Nic jednak nie znalazłem. Może ktoś kiedyś spotkał się z czymś dziwnym niebędącym standardową usterką zawieszenia?
Opublikowano
Może przegub ?

Przegub na przednim kole w aucie tylnonapędowym??? :shock:

Sprawdź czy nie masz podgiętej tej metalowej osłony tarczy - może ona gdzieś stuka. Może też jakiś kamień masz w bieżniku w oponie. Zakładam, że sprawdziłeś już czy przypadkiem faktycznie nie masz koła poluzowanego na śrubach? Z tego piszesz to wynikałoby, że może faktycznie coś z piastą/łożyskiem się dzieje. Ja bym się jeszcze także przyjrzał oponie - może być w jednym miejscu gdzieś mocniej wyząbkowana i będzie dawała efekt odczuwalny uchem jako pukanie lub huczenie jak przy uszkodzonym łożysku piasty - spróbuj podmienić oponę.

Pzdr.

Opublikowano

Jak to czytam sam się z siebie śmieje :oops: :mad2: a co śmieszne nie pamiętam, że to pisałem ( ale musiała być impreza :twisted: )

Do rzeczy tak jak kolega Manolito77 pisze może to być opona, miałem tak w poprzednim aucie tylko w tylnym kole jak się wchodziło ostrzej w zakręt to odgłos się nasilał i była to opona.

Opublikowano
Łożysko sprawdzone i nic. Nawet klocki zdemontowałem aby ciszej się kreciło. Opona też nie. W sobote zamontowałem dwie letnie felgi z innymi oponami i nadal to samo. Dwie godziny spędzone pod autem i nie znalazłem niczego luźnego.