Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Zbliża się wymiana oleju w mojej 528 i pojawia się pytanie jaki olej zalać gdyż nie wiem na jakim jeżdżę do tej pory. Czy wlać półsyntetyk czy syntetyk??Jakie są Wasze opinie. Pozdrawiam
Opublikowano
Moja opinia: bez względu na przebieg (a ten twój jest wątpliwy) to i tak zalał bym syntetyk jak zaleca producent. Do swoich aut zawsze lałem syntetyk czy miały 50 000km czy 250 000 i nie było problemów.
Opublikowano
Wg. instrukcji na nasze warunki pogodowe -15 st. można stosować półsyntetyk. Ja osobiści w mojej 2,8 zalewam Mobil 5W50.
Opublikowano
Kolego tylko i wyłącznie do tych silników olej syntetyk 5w , wg książki jest to olej castrol edge 5w30 i ja taki lałem , znam przypadek że zalany został silnik 2.8 10w40 i cała góra na zimnym silniku zaczeła podstukiwac , Został wlany natychmiast 5w30 i jak ręką odjął .
Opublikowano

Kolego co do olei z allegro są rożne zdania , ja osobiście bym nie kupił , kto wie gdzie to było mieszane , No i cena podejrzanie niska ja płaciłem za litr 41zł i to po znajomości 41x 7 l = prawie 290

Także kolego olej wybrałeś bdb tylko teraz decyzja gdzie go zakupisz , weż pod uwagę że na tym oleju robisz 20 tyś a jakbyś wlał 10w40(półsyntetyk) zapłacił byś za olej ok 100zł a jeździsz krócej bo tylko 10 tys km , wiec wychodzi cenowo podobnie.

Opublikowano
Od 6 lat w 520 i 1,5 roku w 540 leję Valvoline Max Life 5W-40 (full syntetyk) - olej przeznaczony specjalnie do dużych silników z dużymi przebiegami, a w moich autach przebiegi mam spore (430tys w 540 i 550 w 520). Valvoline nie jest konfekcjonowany w Polsce i jego cena jest w normie.

Pozdrawiam

Jacek