Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z wibracjami prawdopodobnie kończy się konwerter. Szukałem nowego lub regenerowanego, z racji że obecnie jestem w norwegi chciałem kupić konwerter w Polsce, przywieźć go i wymienić w norwegi. Wydzwaniałem do firm zajmujących się regeneracją konwerterów ale kupno nowego graniczy z cudem, o aso nie wspominam :D . Pytanie więc brzmi...jaki jest numer konwertera, auto ze stycznia 2003r. Chodzi mi o numer wybity na konwerterze a nie z ETK. Spece od regeneracji twierdzą że jest ich kilka typów, jeden twierdzi nawet że różnią się trzpieniem centrującym (grzybek,czy płaski...zapytał :shock: ) Wiem że najprościej wymontować konwerter, ale nie mam na razie takiej możliwości a kupno pierwszego z brzegu trochę mija się z celem :D . Myślałem że wystarczy model, typ, nr. skrzyni ale niestety nie :mad2:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

Hej. Szukam i szukam...chciałem znaleźć nowy konwerter ale nie za cenę w ASO, i co...ano nic. BMW bardzo skrzętnie ukrywa wszelakie dane co do wymiarów i typów. O ile z silnikami benzynowymi nie ma problemu o tyle z dieslami już nie jest tak różowo ponieważ na rynku USA nie były oferowane (mowa o E39 530d). Sporo czasu spędziłem na szukaniu również za oceanem i co?...ano jest tak że do Cadillaca SRX w którym montowano tą samą skrzynię jest wiele zamienników konwertera kosztujących około 250$. Znalazłem nawet nową skrzynię z konwerterem (nówka 0km przebiegu) za 500$ :norty: była do cadillaca ale po przełożeniu tzw. dzwona i tylnej pokrywy było by git, tylko jakie były by koszty całkowite jej zakupu?...

Tak więc nadal nie wiem jaki jest numer fabryczny GM konwertera, wiem tylko że zaczyna się na 242.....z drugiej strony nie che się wierzyć że GM zrobiło konwerter tylko i wyłącznie do E39 530d, musi być jakaś alternatywa prócz ASO, allegro i regeneracji. Nowe konwertery były swego czasu oferowane przez jedną firmę w Polsce za cenę 2000zł ale to było dawno, i jak poinformował mnie sprzedawca rozeszły się jak ciepłe bułeczki. Pzdr.

Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.