Skocz do zawartości

320 - Masło na bagnecie i korku od wlewu oleju?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstępie powiem że wiem że na krótkich odcinkach po mieście zimą, zero trasy, normalną sprawą jest że na korku od wlewu oleju jest masełko - częsta przypadłość z tego co wyczytałem... Ale u mnie jest to także na bagnecie, a na korku jest w sumie wcale nie taka mała ilość tej mazi, przecieram co tydzień i znowu jest cały korek od spodu zasyfiony.. Silnik jak jeżdżę osiąga temperaturę, lecz nie zawsze, no ale mniej wiecej co 2 dni dostanie 90*C.. Ale co z bagnetem? Na bagnecie jest wcale tego nie mało, cała miarka ta plastikowa i nawet nad tym plastikiem od skali też są plamki, jak wytre i zanurzę bagnet jeszcze raz to też jest, tak jakby na powierzchni oleju się utrzymywało te badziewie... Płynu chłodniczego nie ubywa nic, auto jest na LPG, muszę jeszcze sprawdzić czy węże twarde.. Ale powiedzcie Panowie, czy tak może być?? Przegonie czasem auto po mieście ostrzej, na rozgrzanym siilniku powiedzmy zrobie po mieście 25 km i to nie znika.. Ale jest moc, płynu nie bierze wogóle, oleju też.. Wiec co to może być?? Pomóżcie ludziska bo jak coś nie gra to ja czuje jak mi włosy siwieją... :(

Opublikowano
Jak nie ubywa Ci plynu to dziwna sprawa. a moze ubywa go bardzo malo. skads musiala sie wziasc woda w oleju, bo ta maz to nic innego jak zawiesina oleju i wody. Tez kiedys mi sie troche tego pojawilo zima ale zaczalem robic dluyzsze odcinki i sladu nie ma. Moze sprobuj rozgrzac autko zgas odkrec korek od oleju i poczekaj niech troche wody odparuje. Jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi
http://img684.imageshack.us/img684/4426/c23a511dcaf4207f.jpg
Opublikowano
Jak nie ubywa Ci plynu to dziwna sprawa. a moze ubywa go bardzo malo. skads musiala sie wziasc woda w oleju, bo ta maz to nic innego jak zawiesina oleju i wody. Tez kiedys mi sie troche tego pojawilo zima ale zaczalem robic dluyzsze odcinki i sladu nie ma. Moze sprobuj rozgrzac autko zgas odkrec korek od oleju i poczekaj niech troche wody odparuje. Jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi

Spoko. Ja w zimę też tak miałem tzn. na korku zanim silnik się nie rozgrzał, płynu ubywało ale z winy chłodnicy.

Miałem olej z beczki, teraz po wymianie na inny już tak się nie dzieje.

Olej na bagnecie jednak jest niepokojący znaczy to że wody musi być dużo, lub początki końca uszczelki.

Dla pewności lepiej zmierzyć ciśnienie i Co2 jeżeli CO2 będzie w układzie to może oznaczać uszczelkę.

tel. 514.99.46.99