Skocz do zawartości

e36 M43b16 - lokalizacja przewodów masy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy może ktoś wie ile jest przewodów masy przypiętej do silnika i gdzie one są??

I czy słaba masa może mieć wpływ na to, że ciężko się połączyć ze sterownikiem silnika poprzez interfejs, falują obroty i trzesie budą oraz jeszcze na dodatek nie zawsze wyskakuje zębatka w rozruszniku?

Dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Bartek

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Witaj

Trochę teorii / ...elektrycznej...:

Do blachy/karoserii przypięty jest "minus" / z akumulatora/ . To przewód nazywany "masa" . Trzeba go szukać / ... w rejonie komory silnikowej . Lub tam gdzie jest blisko od akumulatora / niektóre modele mają w bagażniku akumulator-jak u mnie. Przypięty - to znaczy przykręcony śrubą , i to widać . Gdy auto ma "swoje" lata to i wdaje się korozja , stąd żle przebiega prąd .

Czyli dobrze jest "dobrać" się do rejonu w okolicy zamontowania akumulatora - i tam szukać kabla przykręconego do blachy .

Pozdrowienia

panta rei
Opublikowano

Raczej jest tylko jeden przewód masowy,w okolicach poduszki silnika.

Proponuję dać drugi przewód masowy dla pewności,lub na chwilę podpiąć przewodem rozruchowym minus z akumulatora na silnik.

Brak masy może powodować wiele dziwnych zachowań.

Opublikowano

Dzięki Maniura

Zastanawiałem się własnie czy może jest gdzieś drugi przewód, ponieważ robiłem próbę z przewodami rozruchowymi. Tak jak napisałeś przewód masowy jest na lapie silnika połączony z nadwoziem:)