Skocz do zawartości

330xd - szalejacy abs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z hamulcami a dokladnie z absem.Przy niskich predkosciach rzedu 5m/h jak hamuje na suchej drodze wlacza sie abs i auto jedzie dalej,dzieje sie tak rowniez kiedy hamuje z wiekszych predkosci i auto juz prawie sie zatrzymuje slychac jak zaczyna dzialac abs.Nie dzieje sie to za kazdym razem ale od czasu do czasu,jednak jest to niebezpieczne, juz pare razy bym wjechal komus w tyl auta w korku.

Auto bylo podpiete do komputera i wszystko ok,czujniki abs wyczyszczone,klocki i tarcze prawie nowe.

Co moze byc przyczyna takiego zachowanie ukladu hamulcowego?Co jeszcze sprawdzic?

Opublikowano
a opony? może wina opon...
Opublikowano

Witaj miałem kiedyś trochę podobną sytuację..

Kiedy hamowałem przy niskich prędkościach załączał mi się ABS nawet na suchej nawierzchni

Potem pojawił mi się problem z łożyskiem w tylnym kole i kiedy mechanik powymieniał mi łożyska z tyłu problem sam znikł:)

nie wiem co to miało ze sobą wspólnego ale od tamtej pory nic złego się nie dzieje.

http://img200.imageshack.us/img200/2941/zdjcie0196001320x200320.jpg

...na tym osiedlu

gdzie BEEMKA jest

prawie jak BENTLEY...

Opublikowano
  • Autor
U mnie mechanik tez mowil ze chyba to jest wina lozyska w przednim prawym kole,ale nie jest pewny.Wymienie lozysko i zobacze czy pomoze.
Opublikowano
Między czujnikiem ABS a bieżnią zwiększyła się szczelina. Są dwie opcje. Albo czujnik się wysunął (jeśli jest wciskany tak jak miałem w Audi) albo faktycznie łożysko dostało luzu i pojawiła się większa szczelina niż wymagana i stąd taki efekt.
Opublikowano

dokładnie jak opisuje kolega powyżej, jest to najprawdopodobniej nadwrażliwość abs. przy czy ną może być luz na łożysku i tu wymiana pomoże. ewentualnie przesunął sie czujnik w którąś stronę. temat newralgiczny ale do opanowania. też mnie to spotkało, dokładnie przy minimalnej predkości.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dzieki panowie za rady.

Wczoraj rozmawialem z mechanikiem i mowil ze lozysko w przednim kole jest ok ale za lozyskiem jest jakis czujnik,zeby cos z nim zrobic musi wyciagnac lozysko,i ze jak wyciagnie lozysko to musi kupic nowe??

W przyszlym tygodniu jade do niego zeby to zrobil,zobaczymy czy pomoze