Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy i chciał bym wszystkich pozdrowić :) kupiłem sobie e36 320 24v z 1991 roku i mam problem z skrzynią biegów. Wszystkie biegi wchodzą dobrze oprucz 3. Żeby wbić 3 trzeba gałke zmiany biegów popchnąć na chama do przodu i chwilę przytrzymać a czasem nie chce za nic wejść tylko jest straszny zgrzyt tak jakby tryb nie wszedł tak jak należy tylko jeden piłował o drugi. Jeśli juz uda się wbić 3 to mam wrażenie że tryb ledwo co się załapał bo wystarczy lekko dotknąc gałkę od zmiany biegów i bieg wyskakuje.Jak myślicie co to może byc olej zmieniony na nowy taki jaki ma być z innymi biegami nie ma żadnych problemów Pozdrawiam

_________

Poprawiłem tytuł. Proszę się zapoznać z formatem tytułowania wątków, albo dostaniesz ostrzeżenie! /mattiss

Opublikowano
Taką skrzynie lepiej wymienić na inną, przecież skrzynie kupisz jak dobrze trafisz za 200zł. Wymiana też jakieś 200zł Cie skroi mechanik, chyba że sam sobie wymienisz choć wątpie troszkę jak pytasz taką rzecz co zrobić z tą skrzynią. Synchronizator poszedł w skrzyni i tego już nie naprawisz, a jak naprawisz to pare krotnym większym kosztem niż używana skrzynia w dobrym stanie. Olej tu nic nie da. Wymień skrzynie! To nie są duże koszta! Ja wymieniałem w swojej 325i bo jedynka zgrzytała jak się ją wrzucało, bardzo uporczywe to było.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano

Z 3 biegiem w e36 to raczej normalka ze ciężko wchodzi- możesz pokusić się o wymianę synchronizatorów- bo jak kupisz używaną w dobrym stanie - to po założeniu i pojeżdżeniu miesiąca może sie nagle okazać ze dzieje się to samo- tu wiesz co masz - roboty troche- ale jak masz kanał i chęci to dasz rade :)

pozdrawiam

BTW dawno mnie tu cholera nie było

masqo
Opublikowano
Z wymianą skrzyni nie ma problemu kanał i zaplecze kluczy i innych bajerów mam :8) w autkach robiłem sporo rzeczy ale skrzyni nie robiłem jeszcze nigdy :| Mam takie pytanie czy z wymianą synchonizatorów dam sobie sam rade czy potrzebne są jakieś spacjalistyczne klucze ściągacze ? I ile kosztuje taki synchronizator ? Bo czytałem opinie że nowy jest droższy od całej używanej skrzyni.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam problem z dwójką w 316i. Mam do gdzieś od początku zimy. Przy mrozach mi olej strasznie gęstnieje (wciąż nie mogę się zebrać żeby wymienić) i ogólnie biegi ciężej wchodzą więc nie od razu to zauważyłem. Ale dwójka zdecydowanie gorzej niż pozostałe. Jak auto się trochę rozgrzeje, to każdy bieg mogę wrzucić jednym palcem, a w dwójce trzeba pokonać spory opór. Natomiast jak już wskoczy, to nie ma problemu, nie wyskakuje.

Czy to synchronizator? A nie ma tam jakichś wodzików, które można wyregulować?

Miałem już skrzynię wyciąganą 2 razy tej zimy i nie uśmiecha mi się kolejna taka operacja (koszt to 350 zł za samo wyjęcie)

dzięki za pomoc