Skocz do zawartości

325ci - niepewne prowadzenie przy większych prędkościach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio miałem okazję rozpędzić auto do prędkości maksymalnej (legalnie!) i odkryłem, że powyżej 180 km/h zaczyna ciągać mi auto po całej drodze. Powyżej 200 km/h jazda jest niemożliwa, bo już kompletnie pływa lewo-prawo, zwłaszcza przy odpuszczaniu gazu następuje mocne bujnięcie (a nawierzchnia równa jak stół).

Auto hamuje prosto.

Nie mam drgań na kolumnie kierownicy.

Zbieżność jest ok. Opony nowe Nokian szerokość 205.

Amortyzatory 68-70%.

Jedyne, co udało się odkryć na diagnostyce zawieszenia to dziwne postukiwanie w kolumnie kierownicy, gdy zawieszenie "pracuje" góra-dół i lekko zużyte sworznie dolne na lewym wahaczu.

Co to jest? Gumowy łącznik w kolumnie? Wahacz? Może źle wyważone felgi?

Diagnosta nie podał konkretnej odpowiedzi, a niechciałbym wymieniać części w ciemno. Jeśli ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem będę wdzięczny za wskazówki!

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak, mam zimówki Nokiana 205 na felgach aluminiowych 16 cali, nowe.

Dobrze pamiętam, że na letnich Nokianach (też nowych) była taka sama sytuacja, więc opony raczej nie są temu winne, chyba że Nokian produkuje tak kiepskie gumy.

Opublikowano
nie wrecz przeciwnie,guma jest az za dobra (za miekka)dlatego toba zuca,i jeszcze na dodatek nowe,tak mi sie wydaje poczekaj az zrobi sie cieplo wtedy wzucisz letnie i sie przejedziesz,mysle ze bedzie o niebo lepiej,poniewaz tez tak mialem.
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza