Skocz do zawartości

M5 Bład: regulacji biegu jałowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. problem pojawił sie po skasowaniu błędów w mojej m5. gdzy odpalisz od razu gaśnie i nie wkręca sie na obroty, jak by sie dusił, dławił

wyskakuje zacina sie w połowie jej zamknięcia(jak dobrze pamiętam)

prosze o jak porady, sugestie co z tym zrobic

Opublikowano

Spróbuj rozpiąć przepustnice, akumulator.

Podepnij rano, niech rozgrzewa się na postoju (sczytuje dane) aż do osiągnięcia temperatury właściwej.

Te motory V8 z elektroniczną przepustnicą potrafią sie same zaprogramować od nowa.

Czy to pomoże to nie wiem, u mnie idealnie wyregulował wolne obroty.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Gdzieś czytałem o procesie auto adaptacji przepustnicy - jeśli dobrze zrozumiałem - poszukaj, może jest gdzieś opisana dokładna procedura
Opublikowano
  • Autor
a możesz podpowiedzieć w którym miejscu można odpiąć przepustnice. jestem od niedawna posiadaczem Mki co powinno wszystko tłumaczyć;p
Opublikowano
z tego co wiem to w e39 M5 jest 8 "przepustnic"
Opublikowano
  • Autor

witam. odpięcie przepławek pomogło, przynajmniej normalnie odpaliła i sie wkręca. Podpięcie jednej przepływki spowodowała delikatne zamulenie obrotów a podpięcie drugiek spowodowało zgaśniecie silnika. ponowne odpięcie i podłączenie w innej kolejności powoduje delikatne falowanie obrotów ale silnik pracuje.

teraz mam pytanie ile mniej więcej możne kosztować nowa przepływa i ewentualnie jakiej firmy.

druga sprawa to jakie świece powinienem zalozyć bo mechanik stwierdził ze sa w fatalnym stanie, podejrzewa ze sa jeszcze ori

trzecia sprawa. mam uszkodzony kabelek w jakims czujniku (co to za czujnik)ktory znajduje sie prawie na początku katalizatora pomiędzy pierwsza a druga sonda

Opublikowano

ten kabelek uszkodzony moze byc od czujnika temp. spalin

świece wg Realoem.com to NGK BKR6EQUP niczym sie nie różnią niż np w 520i czy 540i

Opublikowano
trzecia sprawa. mam uszkodzony kabelek w jakims czujniku (co to za czujnik)ktory znajduje sie prawie na początku katalizatora pomiędzy pierwsza a druga sonda

Jak ci wywala bład czujnika temperatury wydechu to masz przedliftowa (w poliftowych nie wystepuje) i nie przejmuj sie bo wszystkie tak maja. Czujnika nie kupisz bo bmw juz go nie produkuje a na allegro nie ma a jak jest to tez zepsuty. Jedyna opcja to przeprogramowac ecu

Opublikowano
  • Autor
szanowny kolego możesz podać pare informacji jak przeprogramować ecu, tak to jest wersja przedlifrowa z '99r, a po drugie to co mam wykręcić czujnik i na jego miejsce wkręcić zwykła śrubę
Opublikowano
  • Autor
dalej mam problem. żadnych błędów nie ma jak podłączy sie kompa. Gdy sie trochę pojeździ problem wraca, nie pracuje na wolnych obrotach, dusi sie. po odłączeniu jednej przepływki ( bez różnicy której) silnik pracuje normalnie, tylko jak by nie miał mocy w dolnej części obrotów szczególnie odczuwalne na 1 biegu
Opublikowano

Bardzo prawdopodobne, że któryś z przepływomierzy daje już złe odczyty.Najlepiej by było podpiąć drugie i zobaczyć co będzie.

Gdy odepniesz całkiem to będzie korzystać z uśrednionej mapy paliwa.(w pewnych warunkach może nie gorzej jeżdzić jak z podpiętymi).

Opublikowano
  • Autor
Jeżdżę na jednym. to jakoś da sie jeździć. dzisiaj potwierdzone: Jedna przepływka ''martwa" drugiej nie dużo brakuje.
Opublikowano
szanowny kolego możesz podać pare informacji jak przeprogramować ecu, tak to jest wersja przedlifrowa z '99r, a po drugie to co mam wykręcić czujnik i na jego miejsce wkręcić zwykła śrubę

Przeprogramowac mozna w Bmw lub u kogos kto sie zna na tym, ma opowiedni sprzet i wie jak to zrobić. W Bmw kosztuje jak sobie przypominam cos kolo 2tys zł....

Miejsce po czujniku należy zaslepic i zaspawac.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Przepływki wymienione i zdecydowana poprawa:p. Podpięty komputer pokazał ze jeszcze należy wyregulować przepustnice.