Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, Ostatnio pękła mi sprężyna z przodu w moim e46 328i. Wymieniłem odrazu dwie na nowe KEYABY. Po wymianie samochód dość wysoko stoi z przodu . Czy takie nowe sprężyny trochę się ułożą i będzie normalnie jak wcześniej ???? Wrzucę zdjęcia po południu .

Miał ktoś tak jak ja?????

Edytowane przez megapol
Opublikowano

witam

generalnie kolego sprężyna nie ma wpływu na wysokosc zawieszenia , decyduje skok amorka , widocznie twoje stare sprężyny były troche zmęczone i poprostu "klapły" a nowe są "prężne" :norty: i autko stoi wyżej,

Opublikowano

Powiedziałeś prawie dobrze ale powinno być odwrotnie. To sprężyna decyduje o wysokości auta. :) Amortyzator w bardzo małym stopniu. A od jego skoku to już wcale nie zależy. ;)

@megapol

A czy kolego nie wsadziłeś czasem zwykłych sprężyn do zawieszenia M-Technic? To by tłumaczyło spore podniesienie auta. Nowa sprężyna również trochę podniesie ale jak dużo to wsadziłeś nie te sprężyny co trzeba i zaraz rozwali amorek.

Opublikowano
Zamiennik KYB RH2586 , według ich katalogu kupiłem do bmw e46 328i 330i , wrzucę zdjęcia po południu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to ze pisze tak w katalogu to nie do konca tak jest. Ty mozesz mieć sportowe dostosowanie podwozia w którym zawieszenie jest nizsze o 1,5 cm a drugi moze miec ten sam silnik co Ty a zawieszenie seryjne. Musisz wiedziec jakie zawieszenie masz w swoim aucie.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Powiedziałeś prawie dobrze ale powinno być odwrotnie. To sprężyna decyduje o wysokości auta. :) Amortyzator w bardzo małym stopniu. A od jego skoku to już wcale nie zależy. ;)

racja troche mnie zakręciło -jak sprężyne :cool2:

Opublikowano
Jak koledzy piszą nie sugeruj się samym modelem samochodu, ale rodzajem zwieszenia. Ja miałem podobny przypadek w poprzednim samochodzie, w Reanult Megane. Poszedłem do sklepu, podałem model,rocznik itd. Zamówili mi sprezyny, załozylem i auto strasznie wysoko stało. W dodatku przy zjeździe z kraweżnika słychać było uderzenie amortyzatora który wysuwał się do końca... Poźniej okazało się że byly to sprezyny do scenica... ale według sprzedawcy i numeru z pudelka niby powinny pasowac rowniez do mojego auta. W praktyce tak nie było...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odczytaj numer amorka i wklej na forum to powiemy Ci jakie masz zawieszenie. ;)

O ile ktoś juz ich nie wymieniał i nie wsadził tych które pasuja do e46 a nie pod konkretne zawieszenie. Najlepiej jak rozkodujesz sobie nr VIN. Bedzie wszystko jasne.

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano
MÓJ VIN KOŃCÓWKA FN93164 czy to zwykłe zawieszenie ???? mam też naklejkę z amorka wkleję wieczorem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten VIN musisz jeszcze rozkodować. Jest tutaj poproś viewtopic.php?f=19&t=127871

Sprzedam

Opublikowano

Podam jeszcze numer z naklejki oryginalnego amortyzatora SACHS BOGE

82 4903 556 117

31.31-1 095 911

6Z.Serie B47

Opublikowano
Wg tego co podałeś, masz zwykłą zawiechę. Może miałeś nieodpowiednie sprężyny do tych amorków? Amortyzatory są zwykłe a sprężyny mogły być M-Tech. Innego wytłumaczenia nie widzę. Teraz masz poprawną konfigurację. ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A o ile Ci sie dzwigła buda na tych nowych sprężynach ? Jakie koła tam masz ?

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
moze stre sprężyny były pęknięte? Czytałem tez ze trzeba je odpowiednio założyć. Sam jeszcze nie wymieniałem ale jesli dobrze pamietam jest tam jakiś specjalny rowek czy coś , czyli musza być dokładnie ułożone bo w przeciwnym razie własnie auto wyżej stoi. Nie jestem pewien tego na 100% ale moze warto sprawdzić

Sprzedam