Skocz do zawartości

Auto zatyrkotało zgasło i nie chce zapalić CO TO ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam BMW e30 1988r 2.0 12v m20b20 + gaz.

Auto kupiłem 2 miesiące temu wyłącznie w celu „zabawy” zimą.

Wizualnie wygląda kiepsko ale technicznie chodziła bez zarzutu do momentu…

Z racji pogody pojechałem się „pobawić” i nie ukrywam że dałem jej ostro w d*pe i kiey już wracałem, podjeżdżając pod górkę i skręcając w prawo redukcja z 3 na 2, pedał w podłoge auto ustawiło się ładnie bokiem, wyprostowałem i nagle zapaliły się kontrolki (silnik zgasł) i było tylko słychac tyrkotanie z pod maski.

Pierwsza myś –poszedł rozrząd. Z racji że za auto nie dałem dużo a swoje się nacieszyłem nie przejąłem się nadto. Auto zaholowałem pod garaż i na drugi dzień chcąc zobaczyć jakie są „efekty” wyczynowej jazdy zdjąłem obudowe rozrządu i ku memu zdziwieniu okazało się że pasek jest CAŁY i to w znakomitym stanie. Pomyślałem że może przeskoczył ale tutaj również sprawdziłęm i na znakach się zgadza. Zdjąłem kapę zaworową, wałki się kręcą, każdy zawór ma prawidłowy luz zaworowy, silnik kreci ale nie odpala.

Jak krece go tak z 30 sekund nieustannie to w koncu zaczyna jak by lapać niby chwyci i zaraz zgaśnie. I znowu musze krecic minute po czym tylko „parsknie”. Próbowałem na hol – nie łapie i słychać cykanie/pstrykanie. Podczas krecenia nic nie słychać.

Jak by się okazał urwany pasek to bym nawet nie myślał żeby to naprawić, ale w tej sytuacji –jeśli jest cień nadziei że to coś innego może sprobować.

TERAZ MOJE PYTANIE :

Czy ktoś wie co to może być ? Co się mogło wywinąć ? Dodam że kiedy to się wydarzyło silnik miał na sobie około 5000 rpm 

Jeśli nie dojde do tego prędzej to głowice zwalę dla samej ciekawości ale poki co jeszcze sproboję poratować.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dzieki.

Opublikowano

A ja bym powiedział włąśnie tak jak kolega sprawdz czy tłoki chodzą bo mogłeś nawet urwać ramie od tłoka, co nie znaczy ze auto nie odpali czy tez nie "zapyrkocze". A jeżeli to nie jest to to pomyślmy spaliłeś cewke albo nadpaliles i nie zgrywa sie albo świece poszły musisz zacząć od tych rzeczy na wierzchu potem coraz głębiej, ale jak dlamnie to raczej cos z tego co wymieniłem mogło strzelić. Napisz mi jeszcze jedno czy jak krecisz rozrusznikiem to auto brzmi bzzzzzzzzzyyyyyy czy jakies strzały lub stuki słychac.

Albo napisz gdzie mieszkasz jeżeli okolice sosnowca to mozna cos pokombinować :)

"Rzeczy niemożliwe Od Ręki, Cuda do trzech Dni"
Opublikowano

Auto wydaje normalne dzwieki podczas krecenia.

W cylindrze ktorym jest niskie cisnienie swiecąc latarką po wykreceniu swiec widac ze tlok pracuje.

Jutro po podpowiedzi znajomego ide kupic palec rozdzielacza.

Sprawdzalem i okazalo sie że palec nie ma przejscia... iskra jest, slaba ale jest i nie pomyslalem o palcu ale znajomy podpowiedzial ze stare bmw mialy w palcu jakis bezpiecznik (impulsator?) który sie przepalał w przypadku za wysokich obrotów i temperatury... Powiedzial zeby sprawdzic zarowką -podlaczylem zasilanie 12v do zarowki i przewod puscilem przez palec - nie zaswiecila. Znajomy mowil ze powinna swiecic. Jutro kupie i dam znać. Swoją drogą ciekawe co to za "terkotanie".

Czy ktoś wie jeszcze o jakis zabezpieczeniach "przeciazenowych" w kwadratach ? I jeszcze jedno -nie slysze pompy paliwa po przekreceniu zaplonu -czy ona podaje dopiero podczas krecenia ?

Coś z zaplonem moze byc bo probowalem na samostarcie i nawet nie reagowal podczas krecenia...

Opublikowano

a tak przy okazji -czy zeby samiast obecnego 2.0 wstawic 2.5 170KM (m20b25?) trzeba cos przerabiac/wymieniac czy wszystko pasuje ? Jak osprzęt ? Bo moze na taki zabieg bym sie skusił, ostatecznie jesli nie da sie uruchomic obecnego :)

pozdr