Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałem coś zmienić, najpierw chodziło mi o podłączenie kamery cofania, potem chciałem dodać trochę brzmienia - myślałem nad wymianą głośników na inne lepsze, i tak się skończyło jak podjechałem do warsztatu CA, powiedzieli mi że na tym co mam to nie wiele mogą zrobić, do radia bussines i że najlepszym wyjściem dla mnie jest wymiana na Professinal...?!!!

I teraz mam pytanie przerabiał to już ktoś u siebie...?

Jeżeli tak - to jakie koszty....?

Co sądzicie o tych z alledrogo...? - oferują je po około 2000 zł, a może ma ktoś inny lepszy pomysł...?

Dzięki za odpowiedzi...

Opublikowano

Przeczytaj tematy o poprawie Audio w E9x, jest kilka tematow na forum. Co do kamery cofania, to wg mnie bedzie z tym podobnie, jak z podlaczeniem PDC (temat byl chyba nawet wczoraj poruszany).

Edit (tak na szybko):

viewtopic.php?f=70&t=112815&hilit=navi

viewtopic.php?f=70&t=137507&hilit=navi

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano

Przedewszystkim to co masz, navi czy radio? Bo z tematu wynika ze navi a z posta ze radio ;)

Jeżeli chodzi o radio tonpoprostu kupujesz prof. I wymieniasz, wszystko pasuje.

Natomiast jeżeli masz navi buisness i chcesz prof. To musisz kupić główny czytnik i monitor. Reszta pasuje. Wymiana około 400 PLN + powyższe części.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Przedewszystkim to co masz, navi czy radio? Bo z tematu wynika ze navi a z posta ze radio ;)

Jeżeli chodzi o radio tonpoprostu kupujesz prof. I wymieniasz, wszystko pasuje.

Natomiast jeżeli masz navi buisness i chcesz prof. To musisz kupić główny czytnik i monitor. Reszta pasuje. Wymiana około 400 PLN + powyższe części.

Posiadam Navi Bussines...wymiana samego radia nie wchodzi w grę, chodzi mi też o wyświetlacz, czyli i tak muszę wymienić caly komplet

Opublikowano

No nie do końca cały komplet. Nie potrzebujesz idriva, wiazki i odbiornika GPS. Nie wspomijając już o desce gdybyś nie miał Navi Business.

Zmianę navi z business na prof jak najbardziej popieram, ale To ze z business nie da się wykrzesac audio to mit. Nie wiem u kogo byłeś ale jak dobrze pamietam to jesteś z okolic BBa a tam niestety brak dobrych salonów CA. Jak może nie dać się nic zrobić, radio może mieć za mała moc na wyjściu ale od tego jest tzw. Wzmacniacz ;) mogłeś im powiedzieć. Oni najchętniej próli by seryjne sprzęty i wkladali aftermarketowe jest to prostsze..

Nie myslales nad zestawem HiFi Alpine ? :D

Do sprzedania:

Opublikowano

Nie myslales nad zestawem HiFi Alpine ? :D

Myślałem o tym oczywiście na początku ale jezeli komplet kosztuje około 1600 + 400 za montaż to może od razu lepiej zmienić cały system..?

Który też kupić można za 2000 zl.....

Dlatego napisałem posta aby zaciągnąć opinii na ten temat, życie już mnie nauczyło aby nie polegać tylko na opinii jednego "fachowca".....

Opublikowano

Nie do końca rozumiem, jak cały system :)

Wymieniając Nawigacje na Professional, jakość dźwięku nie ulegnie diametralnej przemianie. Ani też Nawigacja Prof. nie ma innych głośników niż Business... Jedyna opcja to próba kupna głośników Logic7 lub Hi-Fi ( tego co wychodzi seryjnie ). Tylko nie wiem jak będzie z montażem...

Jest jeszcze retrofit z firmy Audio System, wszystko przeznaczone do e9X, niestety koszta minimalnie większe niż Alpine Kit, ponieważ trzeba jeszcze dodatkowo we własnym zakresie dokupić wzmacniacz. Ale myślę że jakość dźwięku może być jeszcze lepsza, nie wiem :wink:

Wiem natomiast że sprzedaje to firma z Wrocławia, i mają jakieś auto demonstracyjne z tym kitem ( chyba serie 5 E60 ale z dokładnie takim samym kitem który zawiera to samo ).

Do sprzedania:

Opublikowano
Nie do końca rozumiem, jak cały system :)

Wymieniając Nawigacje na Professional, jakość dźwięku nie ulegnie diametralnej przemianie. Ani też Nawigacja Prof. nie ma innych głośników niż Business... .

Co gorsza...sam wzmacniacz navi business jest mocniejszy 4x40W niz w pozostalych systemach 4x25W (takze navi prof).

Wiec jezeli zalezy Ci na samej mocy to nie tedy droga. Jezeli na jakosci to lepiej te 2000pln przeznacz na wzmacniacz i dobre glosniki - albo np zestaw Alpine. Jak wymienisz na navi prof i bedziesz chcial lepsze audio to musisz szykowac razem 4.000pln lub wiecej.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Co gorsza...sam wzmacniacz navi business jest mocniejszy 4x40W niz w pozostalych systemach 4x25W (takze navi prof).

Wiec jezeli zalezy Ci na samej mocy to nie tedy droga. Jezeli na jakosci to lepiej te 2000pln przeznacz na wzmacniacz i dobre glosniki - albo np zestaw Alpine. Jak wymienisz na navi prof i bedziesz chcial lepsze audio to musisz szykowac razem 4.000pln lub wiecej.

Nie chodzi mi tylk o dzwięk i tu jest pies pogrzebany, navi jaka jest każdy widzi, wnerwiają mnie już te strzałki które mi pokazują drogę, a gościu jadący w maluchu ma navi za 299 (z przesyłką ) i do tego ma obraz w 3D......

Ja jade autem za nie powiem ile a tu taka kicha....

Opublikowano

Czy do navi przerobionej z Bussines na Professional mozna potem dolozyć modul TV? I czy bedzie dzialac odtwarzanie DVD?

I jeszcze jedno, czy do fabrycznej navi Bus/Pro mozna dolozyc kamere cofania?

Opublikowano
Do Professional należy dołożyć Moduł Telewizyjny, i wtedy można pod niego podpiąć DVD i inne badziewia, co się tylko podoba. Zmiana w Business na Prof to tak jak pisałem około 3-4 godzin i 400pln. Wiem bo ostatnio jestem w temacie :mrgreen:

Do sprzedania:

Opublikowano
Do Professional należy dołożyć Moduł Telewizyjny, i wtedy można pod niego podpiąć DVD i inne badziewia, co się tylko podoba. Zmiana w Business na Prof to tak jak pisałem około 3-4 godzin i 400pln. Wiem bo ostatnio jestem w temacie :mrgreen:

Ok tylko pytanie jeszcze podstawowe, gdzie kupić dobrą Pro,bo słyszałem już różne opinie.

Może ktoś na forum ma do sprzedania....?

Co do modułu, to jeszcze inna prawa, ile taki moduł...?

Opublikowano

Jeśli chodzi o pro, to mam dwa miejsca w Krk które raczej są pewne i można nad nimi pomyśleć.

Co do tunera telewizyjnego to zabawa nie jest tania, sam tuner używany kosztuje około 600-800pln, plus montaż i kodowanie. Ja też nad tym myslałem, ale mam TV w Range Roverze i korzystałem z niej może dwa razy dlatego odpuściłem...

Do sprzedania:

Opublikowano
Jeśli chodzi o pro, to mam dwa miejsca w Krk które raczej są pewne i można nad nimi pomyśleć.

Co do tunera telewizyjnego to zabawa nie jest tania, sam tuner używany kosztuje około 600-800pln, plus montaż i kodowanie. Ja też nad tym myslałem, ale mam TV w Range Roverze i korzystałem z niej może dwa razy dlatego odpuściłem...

Podałbyś mi namiary na ten kraków...?

Tv mnie nie interesuje chodzi mi raczej o możliwość odtwarzania dvd, jak sie z dzieciakami jedzie w dłuższą podróż, ale do tego wchodzą też w rachubę monitory w zagłówkach......

I dlatego szukam gościa którego mógłbyś polecić, bo będę chciał zrobić parę rzeczy, wiadomo na początku temat się rozbija o kasę, ale patrząc na to z grugiej strony to kasa spada na drugą pozycję, chodzi o to aby był to fachowiec, o którego ciężko w dzisiejszych czasach....

Opublikowano

Jeśli chodzi o DVD w zagłówkach, zerknij sobie na oryginalny Tablet DVD BMW. :D

Namiary puszcze na PW. :wink:

Do sprzedania:

Opublikowano
Jeśli chodzi o DVD w zagłówkach, zerknij sobie na oryginalny Tablet DVD BMW. :D

Namiary puszcze na PW. :wink:

Fajnie to wygląda, tylko martwi mnie jedna sprawa - czy da się coś z tym ohydnym kablem zrobić tak aby go nie było widać....

Masz to u siebie zamontowane....?

Opublikowano
Nie.. Według mnie trochę za małe monitory, ale każdy lubi co innego.

No właśnie najlepiej by było to zobaczyć u kogoś kto już ma zamontowane i wtedy łatwiej by było podjąć decyzję o montażu u siebie.

dzisiaj dałem swoje autko do przyciemniania szyb, myslalem ze z nim zagadam co do ceny, jakby się ktoś z forum pojawił ale gościu stwierdzil, że cena jaka mi zaproponował to juz jest "promocja i żę nie da się nic z nią więcej zrobić, pokrycie folia metaliczna tyłu u mnie w kombi 490 netto, wychodzi trochę ponad 600 z fakturą, sam nie wiem czy to dobra cena, a Wy jak myslicie....?

Oczywiście zobaczy się po robocie jak wygląda, ale sprawiali wrażenie profesionalistów, zobaczymy, dziś go odbieram koło 15.

Pzodrawaim

Opublikowano
dzisiaj dałem swoje autko do przyciemniania szyb, myslalem ze z nim zagadam co do ceny, jakby się ktoś z forum pojawił ale gościu stwierdzil, że cena jaka mi zaproponował to juz jest "promocja i żę nie da się nic z nią więcej zrobić, pokrycie folia metaliczna tyłu u mnie w kombi 490 netto, wychodzi trochę ponad 600 z fakturą, sam nie wiem czy to dobra cena, a Wy jak myslicie....?

szyby robię zawsze u tego samego "fachowca", na wiosnę skasował mnie na 450 brutto...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

szyby robię zawsze u tego samego "fachowca", na wiosnę skasował mnie na 450 brutto...

mozesz AO podac namiary do majstra od szyb i czy nie ma problemu z odbiorem radia jak niektorzy pisza?

Opublikowano
natural u kogo robisz?

gościu się nazywa allan jakiś tam, ma warsztat chyba car solar, warsztat ma na dawnej stacji pogotowia na ul.E.Platter.

Ale z tego co wiem to oni dojeżdżają skądś tam...?

W sumie nie ważne, zawsze się znajdzie ktoś kto zrobi taniej, dla mnie liczy się przede wszystkim jakość, i teraz po odebraniu widzę że naprawdę wygląda super, przyciemnił tą metaliczną folią, w sumie netto 490, z VAT ( tym 23) dałem 600 zł, no ale i tak z tego przecież można sobie 42% odliczyć, więc nie jest tak źle - czyli jakieś 350 zł w sumie mnie to kosztowało.

Przeżyję - cienko będzie przez dzień ale potem sytuacja pewnie wróci do normy

Opublikowano

mozesz AO podac namiary do majstra od szyb i czy nie ma problemu z odbiorem radia jak niektorzy pisza?

nie ma problemów i nie było problemów, jak w jedym z aut podczas "przyciemniania" złamał mi spinkę a ja tego nie zauważyłem to się przyznał i naprawił jak "załatwił nową listwę"....

Warszawa/Raszyn, Karol 22 716 13 07, gość robi jako podwykonawca dla Toyota Warszawa, czyli ori Toyota :mrgreen:

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
natural u kogo robisz?

gościu się nazywa allan jakiś tam, ma warsztat chyba car solar, warsztat ma na dawnej stacji pogotowia na ul.E.Platter.

AA tak, tam koło AutoFanu. No oni tam są tylko na tel, normalnie robią poza BBa. Cenowo tak sobie, ale jak odliczysz vat i podatek to już ok :) Grunt że jesteś zadowolony :cool2:

Do sprzedania: