Skocz do zawartości

320d 136km m47 pytanie o dzwiek turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i mam pytanko odnosnie turbiny a mianowicie chodzi mi o to że gdy jezdze sobie autkiem po miescie to słysze takie dosłownie trwajace sekunde gwizdniecie turbiny szczególnie przy zmianie biegu 1-2 2-3 w innych sytuacjach nie zaobserwowałem tego dzwieku nigdy, jest to wtedy gdy chyba obroty spadają gdy zmieniam bieg czy to normalny objaw.???

dzieki za pomoc :)

Opublikowano
mozesz podac wiecej szczegulow ? np czy turbina byla regenerowana? mozesz zamiescic filmik ? czy tylko to wystepuje na zimnym silniku czy tez na cieplym?
Prędkość nie zabija, tylko gwałtowne jej wytracenie.
Opublikowano
  • Autor
wiesz co nieee turbina nie była regenerowana ten dzwiek wystepuje zarowno na zimnym jak i ciepłym silniku a jest najbardziej słyszalny przy jezdzie na dwójce przeciagniety do np 3-3,5 tys obr i trojka i własnie podczas tej zmiany biegu słychac taki 1 s gwizd. Qrcze zainteresował mnie 1 post na forum i troche było o olejach a ja mam teraz u siebie zalanego castrola 10w 40 i sam nie wiem czy nie zmnieniac na full syntetyk z powrotem i czy nic sie nie stanie, :mad2:
Opublikowano

zależy ile masz przejechane..ja też mam zalanego castrola 10w40 i odnośnie mojego pyt. na 4um jak i innych osób, kazali lać to co było wcześniej.. żeby nie rozszczelnić silnika ;) chcesz... zaryzykuj :8)

u mnie wymiana była przy 210tyś.

Opublikowano
  • Autor
qrcze sam nie wiem czy powinienem zmienic na full synth na 10 w 40 mam zrobione z 1500 km wczesniej był tam full synt. sam zmieniłem na tego castrola 10 w bo znajomy mechanik okazuje sie ze chyba pseudo zalecił no i zastanawiam sie czy ten olej zle nie wpływa na turbo?
Opublikowano
  • Autor
a wiec panowie dzisaj znowu troszke pojezdziłem i nadal słychac odgłos tego turbo ale dodam ze tylko podczas zmiany biegu i wtedy gdy jest ona zalaczona czyli ponad 2000 obr jest wtedy takie 1 sek jakby łuuu :P dodam ze podczas deptania zadnych innych dzwieków turbo nie wydaje i ciagnie ładnie qrcze co to moze byc??
Opublikowano

Konia z rzędem temu, który znajdzie auto z turbiną ( nawet nowe ) i które nie zaświszcze przy wciskaniu pedału gazu.

A co do oleju to w książce serwisowej pisze:

OW-X lub 5W-X czyli pełen syntetyk i zależy w jakich warunkach auto jest eksploatowane.

Temperatur w naszycm kraju nie mamy ekstremalnych czyli < -30 i > 40. 5W30 będzie jak w sam raz, oczywiście LL.

Komu w drogę, temu Neste.
Opublikowano
  • Autor
dzieki za odp ale mi nie chodzi ze tam lekko nie zaswiszcze przy wciskaniu gazu chociaz nie słysze :o ale o dzwiek --świst czy łuuuu :lol: jak tam zwał tak zwał ale podczas zmiany biegu czyli gdy obroty spadają w dół np z 3 tys do 1,500 trwa to sek ale wkurza i nie wiem czy jezeli to jakis objaw ze cos dzieje sie z turbo to moze jakos temu jestem w stanie zapobiec zanim sie posypie lub też nie :evil:
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam udało ci się coś zaradzić na to turbo bo mam taki sam objaw jak opisujesz z tym, że u mnie na 1 i 2 tego nie słychać dopiero 3, 4 i 5 biegi