Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem z moim BMW e36 M40.

Mianowicie na warsztacie dowiedziałem się że przepływomierz jest przyczyną tych problemów chcę zapytać bardziej ogarniętych w tym fachu czy jeśli mój przepływomierz nosi numer 0280200203 a dokupię 0280202203 zmieni to coś bo takiego samego o właściwym numerze nie mogę znaleźć.

Proszę o pomoc w tej kwestii.

Pozdrawiam.

Edytowane przez PaVloV
Opublikowano
W 1.8 M40 jest banalnie prosty przepływomierz klapkowy i będzie pasować każdy z innego silnika 1.8 M40. Nawet z 1.6 M40 też pasuje.
Opublikowano

To chyba nie do końca tak... końcówka na którą zakłada się wąż który idzie od przepływomierza do silnika przy modelu tym 0280202203 jest większa.

Czy to jest kwestia tylko tej końcówki przepływomierza i nie ma żadnego znaczenia dla mechanizmu całego?

Opublikowano

Jeśli twoje M40 wyszło bez katalizatora to masz przepływkę z potencjometrem do regulacji CO,jeśli jest z katalizatorem,to przepływka bez potencjometra CO .

Przepływomierze do M40 pasują również od M43 ,ale tylko od 1600 cm.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przepływomierz zrobiony ale jest kolejny problem.

Mianowicie na benzynie beta nie chciała odpalać więc zacząłem szukać doszedłem do tego że filtr paliwa który jest pod maską jest zapchany no i wymieniłem wszystko pięknie ładnie ale mi obroty szaleją od standardu 800 spadają ja wiem na 500/600.

Dodam że włożyłem filtr od Passata 1.8 czy to ma jakieś znaczenie że będzie tak po obrotach hulał?

Czy musi być standardowy od BMW do mojego modelu ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Do poprzedniego posta... jak odpinam przepływomierz to wzrastają obroty szybciej chodzi ale jak naciskam gaz to dusi go jakoś dziwnie nie chcę się wkręcić na obroty muszę bardzo delikatnie gazem operować to go wkręcę na obroty, a jak gwałtownie nacisnę to go dławi.

mam znowu problem faktycznie coś nie grało z przepływomierzem, wymieniłem i polepszyło się na dalszy odstrzał poszedł filtr paliwa wymieniłem jest ok ( stary filtr blokował paliwo ) w dodatku pompka paliwa dawała 0.5 bara na wymagane 5.

Ale nie o tym kable które idą od kopułki do świec miałem walnięte tak samo jak kopułkę z palcem co dziś wymieniłem w dodatku kable też i poprawiło się niezmiernie samochód pali na dotyk ale jest inny problem na benzynie nie chodzi normalnie ma problemy z wkręceniem na obroty chodzi na niższych obrotach niż powinien (mniej niż 800)

Bo mam do wyboru kilka możliwośći nieszczelny od góry kolektor i tamtędy łapie lewe powietrze albo

wtryski nie podają paliwa tak jak trzeba i zalewa świece i chodzi tak jak chodzi?

Opublikowano

Witam. Mam ten sam problem co kolega. Tylko u mnie auto przez ostatni rok bylo sporadycznie uzywane z powodu pracy. Teraz chcialbym pojezdzic moim BMW a niestety nie odpala na benzynie. Chodzilo jak sie nalezy lecz 2 tyg temu chcialem jechac a auto ciezko odpala. Jak odpali to nie chce sie wkrecac na obroty i trzyma okolo 500rpm na biegu jalowym a jak wcisne gaz do konca to tak jakby sie dlawilo. Ciezko z miejsca ruszyc. Gdy stopniowo dodaje gazu to obroty rosna. Wymienilem kable WN, swiece i nadal to samo. Pompa paliwa dziala. Dodam jeszcze ze na gazie chodzi super. Nie mam pojecia co jest. Prosze o pomoc bo az zal patrzec jak moja BMKa stoi.

P.S silnik m40 1.6 z LPG II gen.

Opublikowano
Liniu Twoja BMW z którego roku? Tak z mojej strony to poradził bym Ci pojechać do jakiegoś speca żeby sprawdził Ci pompkę ile daje ciśnienia i ewentualnie filtr paliwa wymienił bo może hamować paliwo bezpośrednio z baku.
Opublikowano
Moja BMW jest z 1992r. Pojade i sprawdze to. A jest taka mozliwosc ze padl mi jakis czujnik np polozenia walu lub wlka rozrzadu? I czy na LPG II gen bez tych czujnikow by silnik pracowal bo na LPG smiga. Mysle ze moga to byc zapieczone wtryski ale to tylko przypuszczenie bo przez ostatnie razy co jezdzilem bmka to tylko na benzynie i bylo ok. Od jakichs 2 tyg to sie zrobilo. Iskra jest. Nie wiem juz sam co to moze byc ale zaczne od pompy jak PaVlo radzi.
Opublikowano

Ja wróciłem niedawno od mechanika i... u mnie problemem jest czujnik położenia przepustnicy! jak jest podpięty to przy dodawaniu gazu zamula i nie będzie wkręcał a jak odepnę to chodzi na w miarę dobrych obrotach (800) w dodatku równo a przy dodawaniu gazu już go tak nie zapowietrza ale już działa.

Jak odepnie się ten czujnik to on uśrednia wskaźnik podawanego powietrza i jeśli owy czujnik jest walnięty to się poprawi tak jak u mnie.

Jak podmienię go to napisze czy już będzie działała Beata jak należy i opiszę wam historię choroby ;)

Opublikowano
dzisiaj wymieniłem swiece na ngk i kable bremi kupilem w EDPOL-u za 230zl ;] wymieniłem gumy od krokowego na nowe W serwisie BMW ZA 48ZL kpl. i wymieniłem przepływomierz i filtr pow przy okazji i jest OK. auto napaczatku niemiało wolnych obr (juz po wymianie) ale odpiołem klemy od aku na jakies 10 min. podłączyłem i wyjechałem z garazu i zrobiłem tak jakby nowa mape 1do odcinki itp.... i dopiero zaczeło ladnie pracowac na PB nie gasnie nie faluja obroty i niema muła jak mocno depne. na gazie jeszcze nie jeżdziłem w poniedziałek jade na kompa z gazem zeby ustawili i filt gazu wymienili. narazie chula az milo ale jeszcze kopulke i palec wymienie.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Przepraszam panowie i panie że nie odpisałem szybko co było w końcu przyczyną awarii ale miałem problemy z internetem.

Mianowicie wszystko zaczęło się tak jak wyżej pisałem od ciężkiego odpalania...

Przyczyną była pompka paliwa ta mocowana pod tylną kanapą nie dawała odpowiedniego ciśnienia dokładnie nie powiem ile bo już nie pamiętam.

Po naprawie autko nie chodziło jeszcze tak jak trzeba, urwana była klapka od przepływomierza która rozregulowała go a w końcu zepsuło. W moim modelu występował model przepływomierza o numerze 02 80 200 203, jednak od razu uczulam że takiego idealnego się nie dostanie ponieważ nie ma go, a w salonie BMW usłyszałem kosmiczną cenę 3500 za sztukę w dodatku na zamówienie, bo nie ma go akurat w produkcji.

Mniejsza o tym w każdym razie pewny magik od BMW sprowadził mi przepływomierz o końcówce numerycznej 204 i samochód działa.

Kolejnym problemem który poruszyłem wcześniej był ten zapłon ciężki... po wymianie kabli (130zł) i kopułki wraz z palcem (około 150zł) wszystko się naprawiło.

W każdym razie też był poruszony temat instalacji gazowej, po regulacji koszt nie wielki 30zł i wymianie filterka wszystko jest w normie.

Auto jeździ i nie ma prawa się zepsuć.

Jeżeli ktoś by miał jeszcze jakieś pytania proszę pisać tutaj wiadomość prywatną lub do mnie na gg:8286305

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.

Paweł J.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Doklejam... mianowicie mam teraz problem z gazem posiadam instalację "Bingo-M" i tak wróciłem do domu zgasiłem autko wszystko spoko. Chcę jechać na spotkanie autko strzeliło przyczyną nie było takiego styku przy klemie plusowej jak trzeba w dodatku jest nadłamany słupek zostawiłem wsiadłem w drugie auto i pojechałem... Jak wróciłem tata to naprawił z nudów ale przy wyjeździe zauważyłem że nie działa mi gaz... niby gdy naciskam przycisk i przegazuję tam się na chwilę zatrzyma ten system tak jak by się włączyło ale elektrozawór nie otwiera i nie podaje gazu. Patrzyłem na wszystkie kable niby wszystko podpięte tak jak trzeba ale elektrozawór nie 'pstryka' tym swoim charakterystycznym dźwiękiem. Próbowałem na krótko sprawdzić czy w ogóle elektrozawór jest sprawny czyli... kabelek do plusowej klemy i do jednego kabla od elektrozaworu i wtedy pstryknął.

Jeszcze znajomy mi podsunął pomysł aby zdjąć klemy i je do siebie na parę chwil dotknąć tak zrobiłem ale nie pomogło.

Jeżeli miał by ktoś pomysł co mogło się stać to proszę o pomoc.

Dzwonić pisać walić o każdej porze 509-439-440.