Skocz do zawartości

problem z elektryką przy zgaszonym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem, 2 miesiące temu stałem się posiadaczem BMW 320 Coupe z 93r. automat. Jedna rzecz mnie nie pokoi w mojej bmce a mianowicie zachowywanie sie urządzeń elektrycznych przy niepracującym silniku, wygląda to tak jakby brakowało prądu ponieważ np. zgłaśniając radio w pewnym momencie wyłącza sie, oświetlenie kabiny świeci bardzo słabo, przy włączonym zapłonie jest tak samo bo np.wycieraczki pracują bardzo wolno, szyby el. też ociężale sie podnoszą/opuszczają a jeżeli włącze jedem odbiornik np. otwieram szybe to radio nawet gdy cicho grało to sie wyłącza na ten czas. Przy uruchomionym silniku wszystko jest ok. myślałem że to słaby akumulator więc go wymieniłem ale nadal problem istnieje. Auto normalnie odpala. Jak myslicie w czym tkwi przyczyna?
Opublikowano
Pod maską z prawej strony masz skrętkę prądowa, a po lewej skrzynkę bezpiecznikową i są te dwa punkty połączone przewodem czerwonym, grubym. Sprawdź dokręcenie końcówek tych przewodów i dobry kontakt, ewentualnie wyczyść.
Opublikowano
dzięki za szybką odpowiedź Robercie, dokładnie sprawdziłem połączenie tego kabla ale niestety nic nie pomogło, problem pozostaje :(
Opublikowano
Wygląda to na za słabą masę akumulatora. Zacznij od podstawowych rzeczy - wyczyszczenia zacisków akumulatora (jeżeli tego nie robiłeś) i połączeń akumulatora z masą. Masa musi być pewna - przyłączona do gołego metalu, bez śladów korozji. Jeżeli nic się nie zmieni, będziemy dumać dalej.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dokładnie sprawdziłem i oczyściłem styki akumulatora i masy-nic jednak nie pomogło, wkurzyłem sie i pojechałem do hipermarketu po miernik elektryczny (pomyślałem że bez pomiarów nic więcej nie zrobię). Pewnego dnia rozładował mi się też akumulator podczas jazdy- ładowanie alternatora na skrętce prądowej pod maską było ok. ale do akumulatora prąd juz nie dochodził-gubił się po drodze. W efekcie powód był błachy-przy skrętce prądowej zacisk plusowy był mocno zaśniedziały. Wyczyściłem go i wszystko działa jak należy. :cool2: Pozdrawiam wszystkich