Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Tak jak w temacie falują mi obroty w przedziale ok 700 do 1000 obrotów. Gdy silnik (2.0d 136 KM) jest zimny to jest ok trzyma obroty ok 950 ale gdy sie lekko rozgrzeje to sie zaczyna i tak już zostaje. Dodam ze została wymieniona pompa wtryskowa bo poprzednia padła też wtedy falowały obroty i auto kompletnie nie miało mocy i kopciło na szaro biało. Teraz moc jest wkreca sie elegancko na obroty na każdym biegu, nie kopci no ale te obroty falują. Było podłączone do kompa ale tylko pod carsofta (niestety nie mam narazie czegoś lepszego) i wyskoczył błąd crankshaft czyli jak dobrze sie orientuje czyjnik położenia wału korbowego ale czy to ma związek z obrotami falującymi? Nie wiem czy może miechanik zle ustawił kąt wtrysku? Da sie w ogołe sprawdzić carsoftem kąt wtrysku? Jest tam w "live data" cos takiego jak "fuel start angle" i "fuel nominal angle" ale czy to jest to? Prosze o pomoc bo już ręce opadają :mad2: nie dość że w toruniu to cieżko znaleźc dobrego mechanika od BMW to jeszcze tyle problemów autko stwarza.
Opublikowano
a i auto ma "webasto" więc z tego co wiem to nie ma tam elektrycznego podgrzewacza
Opublikowano
nikt nie pomoże? kurde mechanik co chwila woła inne części i nic z tego nie wychodzi, tak to można wymienic połowe samochodu i stracić fortunę. Dodam jeszcze fakt że silnik był wymieniany i pochodzi z modelu e39 i był sprawny odpalałem go osobiście, jedyne co powiedział poprzedni właściciel silnika że po dluższym postoju miał problem z odpaleniem go.
Opublikowano
kolego ja miałem bardzo podobny problem,wymieniłem podgrzewacz wody i jest wszystko ok :cool2: obstawiałbym to!!!
Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
ale u mnie jest webasto wiec jak dobrze sie orientuje nie ma podgrzewacza :/
Opublikowano

ok to może faktycznie jest trudny przypadek ale nikt naprawde nie jest w stanie podsunąć pomysłu co sprawdzić?

a może ktos wie jakie konty wtrysku są prawidłowe dla 2.0d 136KM gdzieś słyszałem ze na (bodajże) zimnym powinno być między 2,5 a 3,5 a na (bodajże) ciepłym między 5 a 6 (tylko nie wiem w czy mierzone to jest) wie ktoś jak to ma być poprawnie?

i jeszcze jedno czy faktycznie jesli jest w aucie webasto to czy nie ma już tam elektrycznego podgrzewacza?