Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie do wiekszych znawcow niz ja. To mozliwe ze tankujac benzyne za 50zl (4,90/l) przejezdzam tylko ok 50-60 km gora?? do pracy mam ok. 2km :/ czy jest to cos z regulacja czy to normalka?

P.S. co do stylu jazdy to staram sie jezdzic spokojnie bo przy "ostrej" jezdzie pali wiecej :P

Opublikowano
Dokładnie,zgadzam sie z ''Boggy'' w lato jak szybciej sie nagrzewa silnik to wtedy mozesz poszalec na to samo wyjdzie co w zime przy spokojnej jezdzie.
Opublikowano
a jak jest z silnikami na olej napedowy?? na krotkich odcinkach tez znacznie wiecej pala?? bo przy dzisiejszych cenach to kieszen niewytrzymuje :/
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja do pracy również mam dwa kilometry i jak temperatury są minusowe to dojeżdżając na miejsce mam dopiero prawie pion

a spalanie podobnie 17-20 przy obecnych cenach paliwa masakra

kontrolnie sprawdzałem spalanie w trasie i pali prawie dwa razy mniej

jedyne wyjście to ciepły garaż na zime :D

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano
Ja do pracy również mam dwa kilometry i jak temperatury są minusowe to dojeżdżając na miejsce mam dopiero prawie pion

odpowietrz układ chłodzący ... nie realne żebyś miał prawie pion po 2km ... chyba , że prawie to 30 stopni :) ja miałem 2 km do pracy i przełączał mi się na gaz (przełączenie na gaz było ustawione na 30 stopni lub 2k obrotów) dopiero na parkingu pod firmą ... w lato ... a M50B25 chyba szybciej się nagrzewa :)

diesel 1.9 przy krótkich odcinkach pali mi teraz 12 litrów przy spokojnej jeździe , w lato koło 8-9 .. uroki zimy i krótkich odcinków :) trzeba się na rower przerzucić , albo skuter

Kamil
Opublikowano

odpowietrz układ chłodzący ... nie realne żebyś miał prawie pion po 2km ... chyba , że prawie to 30 stopni :) ja miałem 2 km do pracy i przełączał mi się na gaz (przełączenie na gaz było ustawione na 30 stopni lub 2k obrotów) dopiero na parkingu pod firmą ... w lato ... a M50B25 chyba szybciej się nagrzewa :)

diesel 1.9 przy krótkich odcinkach pali mi teraz 12 litrów przy spokojnej jeździe , w lato koło 8-9 .. uroki zimy i krótkich odcinków :) trzeba się na rower przerzucić , albo skuter

I tu kolego się mylisz kręcąc do 3tys. obrotów bez ciepłego nawiewu spokojnie nagrzeje silnik na odcinku 2km

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano
już nie mam jak udowodnić bo auto sprzedałem , o bym film nagrał jak rośnie temperatura. W lato raczej nie używałem ciepłego nawiewu , temperatura otoczenia raczej wyższa niż w zimie , nie kręciłem tak wysoko bo szkoda trochę silnika , zmieniałem biegi tak żeby po zmianie było ciut więcej jak 1,5k obrotów i mimo to po dojechaniu do pracy ledwo łapał 30 stopni ...
Kamil
Opublikowano

nie dziw sie za malo dla tego motorka te 2km naprawde i to nie w takie temperaturki lepiej przy tej cenie benzi to wez przesiadz sie na rower :D

zanim sie nagrzeje to chodzi na automatycznym saniu wiec wiesz jak pije :D