Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Właśnie założyłem alarm do swojej E 30. Właściwie to potrzebowałem zamykania centralnego z pilota, bo pech chciał, że został mi tylko 1 prawie działający bębenek. Z dwojga złego postanowiłem nie wymieniać zamków tylko założyć alarm. Wszystko szło gładko i działało (sam alarm) do czasu, kiedy podłączałem centralny zamek. W instrukcji były 3 rodzaje podłączeń 1. bezpośrednio pod siłowniki ( i tak zrobiłem) 2. wersja "LOCK i UNLOCK" jak mają np. Fiaty i 3. pod fabryczny jak ma np. Ford. Kiedy podłączyłem centralny działał ale po ok godzinie coś sie zaczęło dziać. Najpierw wysiadł tylni lewy siłownik (miał prawo bo jest to siłownik od opla) tzn. zamykał się a nie otwierał. Postanowiłem pozmieniać czas pracy siłowników przy zamykaniu i otwieraniu. Centralka alarmowa daje możliwość albo 0,8s lub 3,4s. Jak przełączyłem na ten dłuższy to oryginalny zamek ten do którego podłączałem dziwnie pracował więc postanowiłem wrócić spowrotem na krótszy czas i odłączyć ten nie oryginalny oplowski siłownik. Później centralny sie nie chciał zamknąć tzn. w chwili zamykania zamknął się do połowy i otworzył ale to była wina słabego akumulatora. Teraz nagle przestał otwierać mi się ten siłownik do którego podłączyłem wszystko tzn. zamyka się ładnie ale otwiera sie do połowy i nie moge otworzyć tych drzwi.

Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to bardzo proszę o pomoc bo mnie już szlag trawia i boje sie żeby coś sie nie zepsuło na dobre

Albo i to będzie najlepsze jak podłączyć ten centralny. Z centrali alarmowej tychodzi 6 kabelków:

1 (+) 12V

2 otwieranie (+)

3 (-) masa

4 (+) 12V

5 zamykanie (+)

6 (-) masa

A w centralnym (drzwi od kierowcy)

1 (+) 12V

2 otwieranie (+)

3 (-) masa

4 (+) 12V

5 zamykanie (+)

Jak podłączyłem + do + itd. to przy załączaniu alarmu otwierały mi sie drzwi a przy wyłączaniu alarmu zamykały. możliwe że źle podłączyłem bo któy kabel jest od otwierania i zamykania sprawdzałem za pomocą żaróweczki (jak zamykałem i sie zapalała to stwierdziłem że to jest + od zamykania itp.)

Opublikowano

witam

najprosciej moge ci pomóc w ten sposób

jezeli ci centralny działa z kluczyka i wszystko jest ok to zrób tak

-odłacz alarm od centralnego

-kup jeden zwykły siłownik

-załóż go do dzwi kierowcy i sterowanie z alarmu podłacz do tego siownika

powinno działac :cool2:

to taki szybki sposób zeby sie nie meczyc

ale centralny zamek w samochodzie musi byc sprawny!!!

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano

Drogi kolego.

Błąd Twój w podłączeniu tkwi w tym, że siłowniki centralnego w e30 są sterowane minusowym impulsem, a nie plusowym. :mad2:

A te napięcia które zmierzyłes na siłownikach w drzwiach to nic innego jak napięcie wychodzące z modułu centralnego zamka i oczekujące na mase celem zamknięcia obwodu i uruchomienie centralki do zamykania lub w drugim kablu otwierania :duh:

Opublikowano
OKI dzięki za info. ale to z tego wynika że powinienam odłączyć plus a podłączyć minus? Bo na razie mam odłączony minus a zostawiłem podłączony plus i działa (narazie)
Opublikowano
z tego co wiem to centralka jest sterowana plusami wiec jak masz plusy podpiete do centralki zamka to jest ok. Chyba ze zamek dokladales sam - wtedy centralka sterowana moze byc plusem ale czesciej sterowana jest minusem.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Dokładany centralny nie oryginalny jest sterowany impulsem minusowym.

W E30, E23, E24, E28 są moduły centralnego te same i sterowanie jest za pomocą minusów, a w E32, E34, E36, E31, itd. zastosowane jest już sterowanie plusem.

Nie wprowadzajcie ludzi w błąd, jeżeli nie macie pewności, bo będą w wyniku tego szukać modułów i siłowników do wymiany.