Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam problem z fotelami manualnymi.

Dokładniej jeśli chce przesunąć oparcie fotela do przodu bądź do tyłu używam ostatniej wajchy i wówczas okazuje się, że fotel w sposób niekontrolowany opada na tylnią kanape. Jestem pewien, że problem tkwi w jakichś zerwanych linkach, problem dotyczy fotela pasażera, oraz kierowcy. Czy miał ktoś już do czynienia z takim problemem?

Drugi problem wystąpił przy elektrycznym szyberdachu.

Nagle, bez uprzedzenia szyberdach nie chce działać jak do tej pory.

A dokładniej przy otwieraniu go - nie uchylaniu, szyberek zaczyna chować się jedynie 2 cm. Wówczas odnoszę wrażenie, że coś go blokuje, lub trzyma-dalej już nie idzie.

Co o tym myślicie??? :wink:

Opublikowano

Odnośnie foteli, to wiedzę mam nikłą- ja zrobiłbym to tak: wyjąłbym fotel z samochodu,wbrew pozorom to nie dużo roboty, a potem rozebrałbym go na części pierwsze, wbrew pozorom to też nie dużo roboty. Możesz też spróbować rozebrać spód fotela bez wyciągania go z auta,ale będzie trudniej. Robiłem podobną operację w fordzie Probe 2, z tym że tam fotel przestał mi się wogóle składać- ogarnąłem demontaż bez zepsucia,naprawę i zmontowanie wszystkiego do kupy w jakieś półtorej godzinki.Używałem wtedy standardowych narzędzi typu kombinerki czy śrubokręt gwiazdkowy. Nie wiem jak to w BMW,ale zdaje mi się że fotele samochodowe nazbyt się nie różnią jeśli chodzi o ogólną budowę i sposób działania.

Odnośnie szyberdachu kiedyś kolega też miał podobnie,jeździł do firmy Hanesco bo u nich szyberdach był montowany (niefabryczny) i oni mu tam czyścili prowadnice i jakieś rolki. Sugeruję też zajrzeć tutaj: viewtopic.php?f=68&t=12239 :wink:

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam