Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,jak odróżnić silnik 2 litrowy od 2,5?Bo na oko to niczym się nie różnią,a nie wiem gdzie znajdują się symbole oznaczenie silnika.W dowodzie jest 2,5 ale jak to ja chce to sprawdzić,i nie do końca chytam co to ten vanos
Opublikowano
Najprościej to sprawdz nr. na slniku jeśli chcesz sprawdzić czy nie miałeś zmienianego :) Osobiście spotkałem sie z przypadkiem w E-36.Miało być 2.5l a siedziało 2l. :) Szydło z worka wyszło dopiero przy planowaniu głowicy i remoncie góry silnika :)
Opublikowano
co do pytania jak sprawdzić szczerze nie potrafie ci na nie odpowiedzieć a do drugiej części już wyjaśniam ... TZW. VANOS to zmienne fazy rozrządu odpowiednik hondowskiego v-tec'a czyli np. do 4 tyś obrotów silnika to dynamiczny i spokojny samochód a powyżej 4 tyś silnika BUM dostaje kopa rwie jak głupi do przodu lepiej się wkręca i ostrzej reaguje na gaz ...tak w skrócie :) :cool2:

Grubo albo Wcale...

FWD Is For GAY :P

http://www.youtube.com/user/Pienio21?feature=mhum#p/a

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi...znalazłem oznaczenie na dolnej części silnika po stronie kolektora ssącego..i okazało się że mam 525(M50M25) :)

pozdrowionka