Skocz do zawartości

320d - Touring 00' - otwiera sie klapa bagaznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Kilka dni temu pojawil sie u mnie problem z tylna klapa bagaznika (NIE szyba) - mianowicie czasami sama sie otwiera podczas jazdy lub postoju samochodu, innym razem z kolei nie chce sie otworzyc po nacisnieciu przycisku od otwierania na klapie - po prostu "wariuje".

Nasila sie to w wilgotna pogode, albo np. tuz po umyciu samochodu.

Ktos przerabial ten temat ? przycisk poszedl ? Jesli tak to ktora czesci kupic ?

Sprawdzalem czy przewody pod gumowymi harmonijkami wchodzace do wnetrza auta nie sa uszkodzone, sprawdzilem te harmonijki z obu stron klapy - zdjałem harmonijki i obejrzałem przewody glownie tam gdzie przechodza bezposrednio przez blache, nie sa tam uszkodzone.

pozdro

Piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Jak kable są całe to na pewno uszkodziła się listwa nad tablicą rejestracyjną.Jest to ta listwa w ,której znajduje się przycisk do otwierania klapy.Dostaje się tam woda i z czasem wszystko gnije.Możesz ją zdjąć (śruby od dołu) i zobaczyć czy da się naprawić ,ale pewnie będziesz musiał kupić nową ewentualnie sam mikro przełacznik.Na tym rysunku masz tą listwe i poszczególne części: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP31&mospid=47661&btnr=41_1318&hg=41&fg=60
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Odkrecilem ta listwe, umylem wszystko dokladnie ciepla woda i detergentem, wysuszylem na grzejniku, na koniec spryskalem mikroprzelacznik elektrosolem - i poki co juz 2 tygodnie wszystko dziala idealnie. Mikroprzelacznik kosztuje 120zl w ASO wiec warto jednak najpierw go sprobować uratowac ;).
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
No to fajnie ,że udało się to uratować.Pewnie najlepiej zajrzeć tam raz na rok czy dwa ,wyczyścić wszystko,zakonserwować i wtedy nie będzie problemów
Opublikowano

Witam, a ja od jakiegoś czasu mam problem z tylną szybą w klapie :?

Co jakiś czas otwiera się samoistnie.....myślałem że zmroziło ten włącznik w oprawie wycieraczki ale po spryskaniu Castrolem i odmrożeniu to samo.....występuje to często przy otwieraniu z pilota ale nie ma jakieś normy.

Może ktoś z kolegów miał podobny problem?

Proszę o rade i pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, a ja od jakiegoś czasu mam problem z tylną szybą w klapie :?

Co jakiś czas otwiera się samoistnie.....myślałem że zmroziło ten włącznik w oprawie wycieraczki ale po spryskaniu Castrolem i odmrożeniu to samo.....występuje to często przy otwieraniu z pilota ale nie ma jakieś normy.

Może ktoś z kolegów miał podobny problem?

Proszę o rade i pozdrawiam.

Tez to mam. Odlacz ten przycisk do jej otwierania, na 95% to on jest winien. Mozna kupic nowy koszt ok 150zl w ASO jak chcesz zeby to bylo sprawne, ale jak chcesz zeby otwieranie dzialalo tylko z pilota to po prostu odepnij ten przycisk. Od spodu na szybie pod ta oslona z plastiku jest wtyczka.