Skocz do zawartości

320d - Problem z odpaleniem letniego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pewien problem z BMW 320d z 2000roku. Gdy silnik jest zimny oraz goracy odpala bez problemów, natomiast gdy lekkoon przestygnie (ok.40-60stopni) odpalenie jest niemozliwe. Wtedy musze odczekac az wskazówka temperatury spadnie do niebieskiego pola, wtedy odpale go bez problemu. Oraz gdy samochód jest odpalony czuć wokół niego specyficzny zapach spalin(wrecz gryzacy w oczy). Podczas jazdy wogóle on nie traci mocy. Pisze do was z tym problemem poniewaz bylem na komputerze i on nie wykazał zadnych ploblemów wszystko jest w najlepszym pozadku a mechanicy nie chca wymieniac czesci w ciemno. Moze ktos z was miał podobny problem i mógł by mi pomuc.
Opublikowano

Witam.

Sondy lambda nie ma w Twoim aucie, mozliwosci moze byc wiele pierwsza proponuje sprawdzic jakie masz cisnienie paliwa pompki ktora podaje paliwo z baku powinno byc 0,5 bara.

A potem dalej maszerować stan akumulatora diagnoza rozrusznika stopień sprężania czy jest prawidlowy na tłokach, wtryski,

mozna pompe vp44 wyslac na badania w Bosch Diesel Centrum możliwości jest wiele znam ten temat bo mam podobnie chociaz nie doskwiera mi to jakos strasznie z tym odpalaniem ale jesli znajde przyczyne tej usterki to napewno napisze na forum bo auto powinno palic w kazdym zakresie temperatur na dotyk.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
u mnie nie chciało palic na gorącym silniku , okazało sie ze do wymiany był czujnik wałka rozrządu.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
u mnie nie chciało palic na gorącym silniku , okazało sie ze do wymiany był czujnik wałka rozrządu.

136tka nie ma czujnik impulsów wałka rozrządu. Bardziej stawiałbym na zawieszający się czujnik wzniosu iglicy.