Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak więc skrzynia w mojej bmw 730d z 2003 roku zaczęła szarpać przy zmianie z 1-2 i schodzeniu z biegu 3 w dół. Przepływka wymyta nic nie dało, wymienione filtry powietrza itp itd nadal nic nie pomogło. Zmieniałem w skrzyni olej dlatego pomyślalem, że to może być przyczyna(być może wlano zły olej tzn zamiennik miało hulać) więc dziś postanowiłem poszukać dobrego. szukając natrafiłem na stronke: http://www.prnd.pl/porady-asb/6hp26-skrzynia-automatyczna-zf

i jak się okazało opisany jest problem sterownika i adaptacji, że to może być przyczyną szarpania. Sterownik należy zrestartować lub wymienić.

Postanowiłem, że zamówię już taki olej jak powinien być dokładnie i restart sterownika. Jestem dobrej myśli opiszę niedlugo czy to pomogło...

W każdym razie temat zakładam żeby pomóc jeśli ktoś boryka się z podobnym problemem. Mam nadzieje, że to zadziala, potem wreszcie musze się wziąć za tą zmieniarke o której w lecie pisałem oraz nie domykającą się szybe nie mialem czasu wcześniej no i pierwsze chce mieć spokój pod względem mechanicznym potem dopiero za pierdułki trzeba się wziąć :8)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam mam ten sam problem i właśnie przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni mógłbyś napisać jaki wlałeś olej i ile wyniósł koszt całej operacji. W ASO koszt wymiany z filtrem olejem powiedzieli że wyjdzie około 2-2,5 tys.
Opublikowano (edytowane)
właśnie przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni mógłbyś napisać jaki wlałeś olej i ile wyniósł koszt całej operacji.

Do skrzyń 6HP26 należy stosować olej "ZF Lifeguardfluid6" Problem jest taki, że jest on dostępny w 20 litrowych pojemnikach. Do wymianu statycznej (około 50% stanu) potrzeba zaś 5litrów. Przy wymianie dynamicznej (praktycznie 100% stanu ) potrzeba zaś 10 litrów. Do tego dochodzi jeszcze miska olejowa z wbudowanym filtrem za około 400zł. Cena oryginalnego oleju ZF to około 60-70 zł za litr.

Gdybyś był niedaleko ZKL to możemy zrobić zrzutkę na 20 litrów oleju i ją komisyjnie otworzyć i podzielić.

Pozdr.

Edytowane przez solarisbus
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Olej mozna dostac w ASO ok 100 PLN za llitr, nie trzeba kupowac 20l.
Opublikowano

filtr ok. 300zl

olej tez 300zl przynajmniej w moim przypadku wlałem szwajcarski zamiennik spełniający normy oryginału. nazwy nie pamiętam jak sobie przypomnę to napisze tzn. znajdę opakowanie.

Z robocizną zapłacilem mniej niz 1000zl. Ogólnie ASO to zdziercy.

Nie zapomnij o restarcie tego sterownika. Tam masz instrukcje na tej stronce co podalem kilka postów wcześniej. Powinno śmigać :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

i jak się okazało opisany jest problem sterownika i adaptacji, że to może być przyczyną szarpania. Sterownik należy zrestartować lub wymienić.

Lub tez zrobic update sterownika skrzyni, problem znany ;D

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
panowie również planuje wymianę w skrzyni i już sam nie wiem mam mętlik w głowie. Czy zastosować ravenol czy dołożyć i kupić oryginalny olej? Na allegro można kupić tylko oryginalny olej http://moto.allegro.pl/oryginalny-olej-bmw-m-1375-4-automat-6hp26-1-litr-i1746637206.html rozlewany z baczek a skąd mam pewność co mi wleją lub kupić zestaw http://moto.allegro.pl/olej-miska-prowadnica-zf-6hp26-bmw-audi-jaguar-vw-i1765668494.html ale również jakoś nie mam przekonania do tego ravenolu? Kto z was jeździł na tym wynalazku lub ma z nim jakieś doświadczenia?